Tekst og fotos: Camilla Uth

Vejret på Dokhavnen i går meldte sol, og flere af kunstnerne samt kunsthåndværkerne i de 60 containere, var trukket udenfor hvor de sad og hyggede sig med at snakke med de gæster der fandt vej, til et slaraffenland af kunst i alle afskygninger.

Hæklerier, strikkerier, keramik, malerier, tøj, sytøj, drivtømmer, akvareller, rav, collager, smukke ting i træ, håndlavede tasker, papirs blomster, kort, ja alt hvad man overhovedet kan forestille sig er repræsenteret. De er rå i deres udtryk, containerne når man ser dem på afstand, men blødt op og forskønnet af kunstnernes øje for detaljer, og krydret med levende musik fra scenen i midten af containerlandskabet, hvilket skaber stemning og fuldender helhedsindtrykket.

Tommy Andersson Kvist havde fyldt sin container med farvestrålende Disney malerier, – det er for at folk skal blive glade, fortalte han smilende, og glade blev vi da også, for der var mere i billederne end man kunne se ved første øjekast, for Tommy havde med en fin sans for detaljer gemt forskellige ting i sine malerier.

Eva Gohr fra Esbjerg var taget til ned for at se containerkunst uden sin mand Per, i stedet havde hun veninden Karina Jørgensen fra Tjæreborg med. De to glædede sig til at se en masse kunst og kunsthåndværk og udtrykte stor glæde over, at der endelig var blevet tørvejr.

Kunstskolen Arcus, en kunstskole for talentfulde borgere med særlige unikke behov, og stiftet af den kendte Esbjergkunster Jette Dümke for flere årtier siden, var også stærkt repræsenteret med en container med meget farvestrålende og alsidig kunst.

Alf P. kendt for sine store flotte collager, med forskellige statements, udstiller for 4 gang i kunstcontainerne på havnen, han er den eneste streetart kunstner dernede, og man kan ikke undgå at blive draget ind i hans univers. Han arbejder for tiden med store papirflader, som er revet af plakatsøjler eller mure rundt omkring, hvor han kommer, primært Berlin, og de har et råt og fantastisk udtryk og som de fleste af Alfs kunstværker har de fået art resin en klar lidt tyk lak, der giver glans til det færdige værk. – Det udspringer af det jeg har arbejdet med siden 2007, men i stedet for at putte det på lærred, så er det mine fragmenter, som jeg hiver ned, der i stedet bliver lærreder, og de er ukurante i størrelser og mål, jeg kan forme dem som jeg har lyst til, og det giver en masse frihed og en anden råhed, som giver en feeling af at du står og kigger på en rå væg nede i f.eks. Berlin, fortæller Alf, der også som noget nyt har malet på kobberflader hvilket kan noget helt specielt, og derudover har han også som noget nyt lavet akvareller på kraftigt håndlavet papir, der er rammet ind, så de nærmest svæver lidt, hvilket også giver et fint udtryk.

Man kan også stifte bekendtskab med både Esbjerg Fotoklub samt det kreative værksted fra Tobakken i containerne på havnen.

Uanset hvilken container man kigger ind i, bliver man mødt med en velvillighed fra kunstnerne, alle har de tid og lyst til at snakke og fortælle om deres flotte ting, og man føler sig som gæst budt velkommen i de rum, de hver især har skabt i de mange containere.

Ove Petersen, som bygger modelskibe, var taget med sin kone, som har lejet en container for en uge, hun laver blandt andet smukke store papirs blomster. Ove sidder så udenfor containeren, hvor han med sans for detaljer i går sad og byggede på en 40 tons standard Esbjerg kutter, og også stolt kunne fremvise en større model af en storebæltsfærge, i ret stort målestoksforhold.

Så det er ikke kun malerier, man kan se på Dokhavnen, det er også arbejdende kunsthåndværkere, og de var repræsenteret i mange af containerne. Så er du til en god snak om kunst, kultur og håndværk samt god musik, så kan et besøg i Kunstcontainerne anbefales. Det skal også herfra nævnes at kunstnere, uanset i hvilken afskygning, de kommer, er fantastiske mennesker, og alt hvad de fremstiller, er lavet med deres hænder og indeholder en lille del af dem selv, det er ikke masseproducerede ting, man kan hive ned fra en hylde, og lige præcis dette aspekt gør oplevelsen ved at se og opleve så meget større. Vel mødt på Dokhavnen.

Åbningstiderne er hverdage fra 13.00-18.00 og lørdag fra 10.00-18.00