Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Igen i år udstiller Esbjerg Fotoklub på Hovedbiblioteket i Esbjerg. Et stærkt come- back efter at corona lagde en lille dæmper på sidste års udstilling.

Tyske gæstefotograf Beatrice Trixl bruger kameraet som en pensel til kreativt eller næsten abstrakt at skildre landskaber, arkitektur og planter. Delvis abstraktion og løsrivelse fra virkelige motiver resulterer i billeder med et til tider surrealistisk, ofte impressionistisk indhold.

Også tyske Irmgard Wurdack arbejder med eksperimentel fotografering. Hun arbejder til dels med samme teknikker som Trixl, men hendes værker får alligevel et helt andet udtryk. Sammen kan man dog tale om en usædvanlig genre, der bryder med den konventionelle fotografis præmisser og udvider det billedmæssige univers.

Svenske Maria Lindberg er også optaget af en fotografisk løsrivelse fra mediets naturlig ”hjembase” i dokumentationens verden. ”Min passion er eventyrfotografering – at skabe fabelagtig smukke billeder, der berører beskueren.

Med disse tre gæster tilføres udstillingen det ypperste, som klubbens egne, aktive medlemmer kan præstere. Traditionen tro bringer disse billeder os vidt omkring, geografisk og emnemæssigt, fra det farverige Indien til den hjemlige dyreverden, fra storby-metroens “undergrundsliv” til Nordsøens kystfiskeri, fra by-studier med et stærkt grafisk præg til en opdagelsesrejse i blomsternes rige, fra nutidig bryllupslykke til Oksbøl-flygtningekirke – gårdens tavse sorg og stille eftertænksomhed.

Carina Kryger Rønberg bød velkommen til den 38 internationale udstilling som er et af fotoklubbens fokus aktivitet. Hvor gæster inviteres og en del af klubbens medlemmer stiller billeder til rådighed til en udstilling af høj klasse. Og en stor tak til alle der har støttet klubben arbejde og samarbejdet med Esbjerg Bibliotek.

Poul Høst fra Esbjerg Bibliotek har ser frem til denne fotoudstilling der hvert år overrasker og viser den brede der er inden for fotografiet og fotokunsten. Han fremhævede udstillingsplakaten og sammenlignede den med en anden fra en gang 1980erne, som havde været med til at flytte lidt på opfattelsen af fotokunst. Han lagde stor vægt på det samarbejde der er med fotoklubben, og glæden ved at kunne støtte hinanden.

Henry Heiberg der var inviteret til at åbne udstillingen og som er næstformand i Johan Hoffmann Fonden erkendte at han ikke havde meget forstand på fotokunst, han var mere til økonomi. Han drog lidt parallel til et projekt som fonden støttede og som var blevet offentliggjort:  En ombygning af Byparken.

Her kan fotoklubben fotografere og fonden kan skabe rammerne. Men han kender godt til fotografiets frembringelse, når han hjalp sin mor i mørkekammeret og hun arbejder med kundernes billeder og lugten af fremkalder blev et minde.

Det er med glæde at kunne støtten fotoklubben med noget udstyr som har stor betydning for udtrykket i udstillingen, og over det flotte resultat – åbnede han udstillingen.

Der var en stor interesse for åbningen af fotoudstillingen, som nu er åben frem til den 31. december 2021 og kan ses i bibliotekets åbningstid.