Af Eva Bredahl

Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) har netop meddelt, at det vil kunne komme med sin anbefaling af den første vaccine mod COVID-19 allerede inden jul. Når EMA har anbefalet en vaccine, afventes EU kommissionens godkendelse, hvorefter vaccinen kan bruges til at vaccinere mod COVID-19 i Danmark.

Dermed kan de første vacciner mod COVID-19 muligvis, om alt går vel, komme til landet tidligere end hidtil forventet.

– Det er utroligt gode nyheder. Vi er naturligvis i fuld gang med at lægge sidste hånd på de praktiske planer for udrulningen af vaccinerne til hele landet. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndigheder, danske regioner og kommunerne, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Direktøren forklarer samtidig, hvem der kan regne med at være blandt de første, som vil modtage en vaccination:

-Vi forventer at modtage en begrænset mængde vacciner i første omgang, og dem skal vi prioritere til de personer, der er i allerstørst risiko, for eksempel beboere på plejehjem og ældre med meget svær sygdom. Vi vil også prioritere udvalgt frontpersonale på blandt andet sygehuse og plejehjem, både fordi de varetager meget kritiske funktioner, og for at forebygge smitten der, forklarer han.

For at en vaccine kan blive godkendt af den europæiske lægemiddelmyndighed EMA, til brug i Danmark og de øvrige EU-lande, skal den først igennem en længere proces, hvor man blandt andet ser på vaccinens effekt og sikkerhed.

Vaccinerne bliver dog kun godkendt, hvis der er solid videnskabelig dokumentation fra forsøg med titusinder af frivillige forsøgspersoner, der viser, at vaccinerne virker, og at de er sikre at bruge. I EU vurderer uafhængige fageksperter fra EU-landene, udpeget af det europæiske lægemiddelagentur EMA, dokumentationen fra vaccineproducenternes forsøg med COVID-19-vaccinerne, når dokumentationen er klar.

Det forventes, at Danmark i starten af 2021 vil modtage flere vaccineleverancer, og målet er, at alle i Danmark kan blive tilbudt vaccination i løbet af 2021, dog kan grupper som børn, gravide og ammende være undtaget, fordi vaccinerne endnu ikke er godkendte til dem.

Hvordan virker vaccinen?

De første vacciner, vi får, er baseret på den såkaldte mRNA-teknologi, hvor vaccinen indeholder en lille kodestrimmel, som får kroppens celler til at danne et antistof, som ligner ny coronavirus. Det stimulerer kroppens immunforsvar, så det kan genkende og beskytte sig mod virus, hvis den senere møder det. Når du er blevet vaccineret, kan du derfor forvente at være godt beskyttet mod alvorlig sygdom med COVID-19. Det er ikke sikkert, at alle vaccinerede får fuld beskyttelse, og hvor længe beskyttelsen holder, ved vi endnu ikke.