Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Første store musik arrangement i Esbjerg i det sidste halve år løb i weekenden af stablen på Tobakken.

Efter lidt besværligheder med at få alle aftaler og godkendelser midt i en Corona-tid, lykkedes det Fuzztival i Esbjerg at blive gennemført den 21 og 22 maj 2021 på Tobakken. En stor musikalsk oplevelse for tæt ved 600 tilskuer i løbet af de to dage.

Ingen festival bliver afviklet uden at der er frivillige der hjælper til med at få det hele op at stå og tilrettelagt, i en tid hvor der er ekstra mange udfordringer. Med en lang række regler som betyder at tilskuerne skulle sidde i faste afsnit ude og inde og der skulle bæres mundbind indtil siddepladsen var fundet.

I dagene inden afvikling blev der brugt 60 træpaller og en del store hegn til indretning af gårdspladsen i to afdelinger. En afdeling for Esbjerg tilskuer og en for dem der kom udefra. Der blev skabt et hyggeligt og indbydende miljø hvor der var plads til snak og rygning. Der blev plads til det hele og plads til at holde afstand. Tobakken er et spillested med fast personale, tilknyttet kontrollører og service i bar og bag scenen.

De frivillige var venner og familie der havde interesse i at få festivalen til at blive afviklet til glæde for alle og få lov til at hører noget musik. Arbejdsopgaverne var opstilling, indretning af gården. Mens musikken spiller, var der også opgaver, at kontrollere og sælger billetter og salg af trøjer mv. Der var påkrævet Corona-pas eller negativ test som tilskuerne var meget flinke til at få kontrolleret selvom det var lidt besværligt.

Den helt store udfordring var vejret – en strid blæst fra syd og en del regn, gav i de to dage nogle udfordringer og telte måtte fastgøres bedre og andre måtte samles sammen efter nedbrud. Udfordringerne stoppede ikke tilskuerne, pladsen blev brugt ude og inde.

Fredag eftermiddag kl. 14 spiller Vestjysk Ørken op med Bo Sejer og Thomas Sørensen på scenen, hvor de hurtigt fik trukket tilskuerne ind i koncertsalen og der blev i den grad varmet op til to dage med Rock med ”strøm på”. Lysshowet var en flot oplevelse og blev styret af Peter Petersen fra Flensborg, der havde en god forståelse for hvilke billeder der passede til musikken, og der var klare relationer til 1970érnes lys show. Lys og lyd smeltede sammen på en dejlig overraskende måde.

Fuzztival er den eneste Festival af sin slags og derfor samles dem der kan lide den musik og med 11 musikindslag fra grupper fra hele Danmark og en enkel fra Tyskland.

I år var den dog begrænset på grund af Corona, der har været flere afbud fra udlandet, men der er lagt op til en ny festival 13 – 14 maj 2022.

Det er måske lidt nørdet, men det er ikke bare for de få. Der er stor variation i musikken som dyrkes, der er 1970ér – inspireret rockmusik, særlig stoner, heavy – seychellisk og doom, men Thomas Sørensen og Bo Sejer som er arrangører mener, at alle der godt kan lide god rock, vil finde sig hjemme i Esbjerg Fuzztival.

Festivalen i Esbjerg er non-profit og arrangørerne tjener således ikke på festivalen. Festivalen er blandt andet støttet af Statens Kunstfond samt Tobakken i Esbjerg.

Ud over et varieret musikprogram, er der også plads til Kalle der underholder uden for koncertsalen med sit meget aktive musikvalg og en optræden der er humoristisk og lidt vildt. Han er den dejlige kontrast til en hård rock- live koncert og derfor er der også plads til ham. Med smil og latter fra tilhører.

Ingen rock -koncert uden mad og drikke og igen år var der udvalgte specialøl fra Fanø Bryghus og mad fra vognen der var opstillet på pladsen.

En hyldest til de frivillige der bidrager med afvikling og nyder musikken.

Kulturen i Esbjerg har brug for en opbakning på mange områder og i det sidste år hvor alt har været lukket ned. Så Støt Kulturlivet og hjælp eller deltag.

[smartslider3 slider=”137″]