Af Lene Memborg   Kilde: ritzau

Hvis du er overvægtig og gerne vil tabe nogle kilo, skal du ikke kun fokusere på kost, motion og sunde vaner.

Ny forskning viser nemlig, at søvn også spiller en vigtig rolle, hvis vægttabet skal gå hen og blive en succes.

Et spansk studie fra Rovira i Virgili University, der er udgivet i International Journal of Obesity, viser nemlig nu, at dårlig søvn kan spænde ben for dit projekt vægttab.

Her satte forskerne 2000 overvægtige personer til at træne systematisk og spise den samme type diæt. Efter et halvt år havde dem, der sov mindre end seks timer hver nat, opnået det absolutte ringeste vægttab.

Det overrasker ikke Naja Hulvej Rod, der forsker i søvn og stress ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

– Vi ved, at søvnen påvirker vores metabolisme – altså evne til at omsætte energi. Vi ved også, at søvn er helt afgørende for vores fedtregulering, fortæller hun.

Det er altså veldokumenteret i forskningen, at dårlig søvn øger risikoen for at tage på eller blive decideret overvægtig.

Men som noget nyt påviser studiet, at dårlig søvn også gør det svært at smide kiloene igen.

– Så den nye og eksisterende forskning viser altså, at søvn er afgørende, hvis man vil tabe sig eller fastholde et vægttab, fortæller Naja Hulvej Rod.

Det gælder også, hvis man vil vedligeholde en normalvægt eller forebygge fedmerelaterede sygdomme, konkluderer de spanske forskere.

Timerne under dynen påvirker nemlig blandt andet appetitreguleringen. Og kort fortalt får man mere lyst til snacks og hurtig energi, hvis man har sovet dårligt.

– Så dårlig søvn er både skidt, fordi det bliver sværere at overholde diæten, og samtidig påvirker det rent fysisk kroppens omsætning af energi, siger Naja Hulvej Rod.

Det betyder ikke, at du skal gå i panik, hvis du sover dårligt i en periode. Men prioriter en regelmæssig søvnrytme, hvor du får sovet nok. Tænk også over, om dine skærmvaner måske spænder ben for din søvn.