Af Redaktionen

Flere teaterforestillinger fra Vendsyssel Teater vil fremover blive sendt direkte til patienterne på Regionshospital Nordjylland i et nyt og unikt samarbejde mellem teatret, Regionshospital Nordjylland og TV2 Nord. Projektet ’Sygt Sundt Teater’ er støttet med en halv million kroner af Spar Nord Fonden og 100.000 kroner af Region Nordjylland, og første livestream finder sted den 23. september af forestillingen Kiksekartellet.

Kulturen rykker helt ind i sengene til patienterne på hospitalerne i Brønderslev, Frederikshavn, Skagen og Hjørring, når Vendsyssel Teater og TV2 Nord i samarbejde med Regionshospital Nordjylland sætter gang i projektet ’Sygt Sundt Teater’. Her bliver teaterforestillinger på Vendsyssel Teater vist direkte på patienternes skærme, mens forestillingen udspiller sig på scenen.

Folk får det bedre af at få en kulturel oplevelse. Vi vil gerne nå ud til et publikum, som ellers ikke har mulighed for at komme i teatret. Samtidig kan vi nå nogle nye målgrupper og vise dem vores kunst, siger Lars Sennels, teaterdirektør, Vendsyssel Teater.

En ekstraordinær oplevelse, som skaber samtaler
’Sygt Sundt Teater’ blev egentlig søsat tilbage i januar, og efter planen skulle første forestilling være livestreamet i midten af marts. Nedlukningen af Danmark gjorde imidlertid, at projektet måtte udskydes til efteråret. Tankegangen bag ’Sygt Sundt Teater’ passer dog imidlertid utrolig godt til de nye anbefalinger for samvær på hospitaler, da forestillingerne kan livestreames til den enkelt patient og dens pårørende på stuerne – dermed kan de pårørende og patienterne få en kulturel oplevelse sammen uden at blive udsat for smitterisiko.

Henrik Larsen, hospitalsdirektør, Regionshospital Nordjylland, fortæller:

-Vi vil gerne være med til at give patienterne en oplevelse, der løfter deres hverdag. På hospitalet har vi ekspertise til at hjælpe med det fysiske, men et sundt menneske er jo mere end det. Vi håber, at vi kan skabe en ekstraordinær oplevelse, som giver patienter, pårørende og personale noget særligt at tale om i en svær situation, hvor omdrejningspunktet ellers er sygdom.

Hospitalsklovn for voksne
’Sygt Sundt Teater’ er i første omgang et pilotprojekt, der ikke vil blive vist på andre tv-skærme end dem, der er på Regionshospital Nordjylland. Det er TV2 Nord, der bringer teatret ud til sygesengene.

-Jeg forestiller mig ikke, at tilværelsen på et sygehus er den mest festlige. Kan vi bringe et lille smil og lidt refleksion ind i en svær tid, så gør vi gerne det. Er der en, der bliver bare en lille bitte smule mere rask af det, så er jeg glad. Der er lidt hospitalsklovn for voksne over det. Sådan et projekt her kan desuden kun lade sig gøre i Nordjylland. Hvor ellers ringer en teaterdirektør til en tv-direktør med sådan et forslag? siger Mikael Justesen, administrerende direktør, TV2 Nord.

’Sygt Sundt Teater’ er støttet af Spar Nord Fonden med 497.000 kroner og af Region Nordjylland med 100.000 kroner. ’Sygt Sundt Teater’ begynder med forestillingen Kiksekartellet d. 23. september. Herefter livestreames Romeo og Julie d. 26. november, Rundkørsel d. 24. februar og Frøken Julie d. 28. april.