Af Lene Memborg

Nej, kattemennesker er ikke indelukkede og neurotiske, slår ny forskning nu fast.

Hundemennesker er sociale, sunde og glade – ja, helt igennem raske mennesker…

Kattemennesker derimod er indelukkede, excentriske og neurotiske – og i værste tilfælde i overhængende fare for at ende som skøre kattedamer (eller mænd for den sags skyld).

I mange år har det været en helt normal forestilling, at katteejere er mere neurotiske end hundeejere, og det er endda flere gange blevet underbygget af forskningen.

Men den slags stereotype og unuancerede forestillinger kan vi godt kassere, lyder det nu fra forskere. Der er nemlig ikke synderlig forskel på den psykiske forfatning hos katte- og hundeejere ifølge det nyt studie. Det skriver The Telegraph ifølge Videnskab.dk

Mange af de tidligere studier, der har beskæftiget sig med katte- og hundemennesker, har især bygget på selvrapportering, hvilket er en klar svaghed, understreger forskerne i det nye studie

I det nye studie har forskerne interviewet 264 katte- eller hundeejere samt en tilsvarende gruppe mennesker uden kæledyr på baggrund af to anerkendte diagnosticeringsværktøjer Generalized Anxiety Disorder Questionnaire og Edinburgh Depression Scale.

‘Vi fandt ingen beviser, der understøtter kattedame-stereotypen,’ skriver forskerne i studiet.

Katteejere havde ikke flere symptomer på depression og angst, og de havde ikke færre tætte relationer sammenlignet med hundeejere eller folk uden kæledyr.

‘Vores konklusioner stemmer derfor ikke overens med en beskrivelse af katteejere som værende deprimerede, ængstelige eller udfordrede med menneskelige relationer,’ konkluderer forskerne desuden.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science.