Af Redaktionen   Foto: Agnete Schlichtkrull

DR Symfoniorkestret er tilbage på scenen i orkesterformat 11. juni, og DR Big Band har inviteret Sinne Eeg og Mathias Heise med i Koncertsalen 3. juli. De nye koncerter er åbne for publikum op til 500 personer.

Det begyndte med total stilhed i næsten to måneder. Så lød de første, spæde toner i Koncertsalen fire aftener i maj, hvor små grupper musikere spillede kammermusik for radiolyttere og tv-seere – i en tom sal.

Nu bliver livet i DR Koncerthuset, næsten som det var før corona-krisen – men også kun næsten. Ved to ekstraordinære koncerter i sommermånederne bliver der nemlig ikke bare liv på scenen, men i hele salen, når DR Koncerthuset åbner for publikum op til 500 personer.

DR Symfoniorkestret er tilbage – i særlig opstilling

Scenegulvet i Koncertsalen bliver godt fyldt ud, når DR Symfoniorkestret spiller sin første koncert for publikum i over tre måneder den 11. juni. Men selvom publikum kan se frem til at opleve synet og klangen af orkestret for første gang i lang tid, bliver det i en særlig, spredt opstilling, som bærer præg af, at Danmark kun gradvist er ved at genåbne.

Der skal nemlig være en vis afstand mellem musikerne på scenen – specielt dem, der spiller blæseinstrumenter – og derfor har det været nødvendigt at reducere antallet af musikere i orkestret til omkring halvdelen af det normale.

Til den særlige genåbningskoncert, som samtidig er afslutningen på DR Symfoniorkestrets sæson 2019-20, vil orkestret spille værker af Nørgård, Haydn, Mahler og Schönberg, og med på scenen har de den internationalt berømte danske sanger Johan Reuter og den israelske dirigent Omer Meir Wellber.

DR Big Band og velkendte solister

Efter en periode, hvor der kun har lydt sang og klassisk musik i DR Koncerthuset, kan også jazzelskerne nu se frem til et gensyn med de 19 musikere i DR Big Band. Den 3. juli har bandet inviteret to af deres yndlingssolister med på scenen i Koncertsalen.

Sangerinden Sinne Eeg og mundharpevirtuosen Mathias Heise, som begge har optrådt og indspillet nye albums sammen med DR Big Band de seneste sæsoner, vender tilbage til bandet med en koncert, hvor publikum kan se frem til at opleve de to kunstneres personlige greb om det særlige bigband-format.

– Det er simpelthen fysisk umuligt ikke at tromme i bordet og stepdanse fødderne hen over gulvet, når Eeg og bigbandet spiller, skrev Politiken i april om en tv-optagelse med Sinne Eeg og

DR Big Band og engelske The Guardian lovpriste samme måned det seneste, fælles album med ordene: ‘Jazz singing at its very best, imaginative instrumental solos, fine writing by composers, lyricists and arrangers, and a hard-swinging big band of the highest quality.’

Trygge rammer for publikum

I forbindelse med de tre koncerter, hvor DR Koncerthuset for første gang tager imod publikum, er der indført en række forholdsregler, som gør, at publikum kan føle sig trygge ved at opleve den levende musik i huset.

Det gælder dels fordelingen af publikum i salen, hvor de maximalt 500 gæster vil blive spredt med sikker afstand foran scenen i Koncertsalen. Også i husets foyer- og barområde vil publikum opleve, at der bliver taget sikkert hånd om hygiejne og sikkerhed, bl.a. med de efterhånden velkendte afstandslinjer, adgang til håndsprit og ekstra rengøring af alle husets faciliteter.