Tekst og foto Ebbe Salomonsen

Et samarbejde mellem Esbjerg Kunstmuseum og Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg var med til at skabe en total oplevelse mellem kunstværker og elektroniske lydoplevelser.

Tre studerende der for et halvt år siden er startet på Elektronisk musik og lydkunst på konservatoriet, har ladet sig inspirere af kunst, der er udstillet på kunstmuset og har sammensat lydeffekter som lige i første omgang ikke forbindes, men ender med at give en elektroniks musikoplevelse.
Asger Kjær Kristensen havde valgt at tage udgangspunkt i Kirstine Roepstoffs hvide installation, han sagde:

-Rummet virker måske koldt og lidt uhyggeligt og det vil jeg prøve at gengive i musikken. I installation ønsker jeg at fremme følelsen af at være mellem det virkelige og noget drømmende. I kunstværket ”My Wold Does Not Exist” vil jeg via lydoplevelser og beskuerens egen deltagelse forstærke den drømmende virkelighed, man befinder sig i, når man står i rummet.

Jonathan Bagger havde valgt at tage udgangspunkt i et af Richard Mortensens hovedværker et maleri der hedder ”Esto Es Malo” og som er malet på baggrund af krigen i Algeriet i 1950erne. Landet var en fransk koloni og havde stor økonomisk betydning, men en selvstændigheds bevægelse ønskede en selvstændig stat. Krigen var meget grusom og voldelig.

Maleriets ekstreme farver og abstrakte konturer, er et grusomt motiv som viser drabet på nogle munke. Jonathan havde brugt historien og maleriet til at skabe sit musikværk som udtrykte de voldsomme oplevelser.

Martin Volder Poulsen havde taget udgangspunkt i de skitser som dannede baggrunden samme hovedværk ”Esto Es Malo”. De mange skitser som hver især er unikke i deres udtryk, men samtidig kan fungere som et samlet værk. Skitserne indeholder mange detaljer der ikke kom med i det færdige billede.

Men der er nu mulighed for at se hvor mange hjørner der er undersøgt inden den endelige beslutning er blevet taget. Martin fortalte at det havde været svært at finde et sted at starte med et bestemt billede. Han valgte at lade billederne tale for sig selv, og forme musikken.
Birgitte Ørom fra Esbjerg Kunstmuseum og Katrine Ring fra Syddansk Musikkonservatorium ser gerne at et samarbejde fortsætter og evt. udbygget og det må fremtiden vise om denne mulighed kan blive gennemført. Der har været stor interesse for arrangementet, tirsdag den 8. december, som var godt tilrettelagt og flot afviklet.

Det bliver spændene at følge den Elektroniske Musiks udvikling, måske i helt andre rammer og sammenhænge.

[smartslider3 slider=”131″]