Tekst og fotos: Ebbe Salomonsen
Bogtrykmuseet i Esbjerg udgiver i år en bog til alle medlemmerne skrevet af fisker og foreningsmand Verner Christensen.
Forleden ved receptionen på Bogtrykmuseet fortalte Ole Mølsted om bogen “Fisker og Foreningsmand” og gav en kort gennemgang af bogen der fortæller historien om Verners´opvækst i Tornby en lille by mellem Hirtshals og Hjørring. Det lille landbrug og en storbørneflok på elleve hvor Verner var nummer syv i den store børneflok.
Det lille landbrug kunne ikke give indtægter nok, så der måtte tages ekstra arbejde ind ved siden af og her var tilplantning af klitområder for at bremse sandflugt, det som der måtte knokles med.
Men der var både urtehave, to køer og et par grise, og en del høns så familien havde trods alt en lille selvforsyning til den store familie. Verner valgte senere at tage hyrer som fisker sammen med hans storebror og det blev fra Esbjerg.
Snart gik det fra den ene hyrer til den anden i nogle år og Verner fik lært at fiske. Men for at blive selvstændig skipper var det nødvendig at tage skippereksamen så det betød også et smut på skolebænken igen.
Men der var også lidt eventyr i blodet, så noget nyt skulle prøves og det blev langfart i en periode inden han blev indkaldt til Marinen i 1956 og afsluttede i 1958, herefter tog han hyre sammen med sin bror.
Men i 1959 kunne Verner bestille sin første kutter bygget i Esbjerg hos Works Skibsbyggeri og herfra gik det hurtigt fremad. Snart kom nye og større kutter, som til sidst blev til en stålkutter bygget i Sakskøbing i 1970 og forlænget i 1975.
I 70´erne blev der uro omkring fiskeriet og det varslede nye tider og der kom kvoter og begrænsninger på hvad der måtte fiskes. Esbjerg oplevede en barsk overgang fra fiskeri til olie arbejde.
Verner har i flere år været aktiv i Esbjerg Fiskeriforening, Marineforeningen og i foreningslivet i byen. En fisker er nu gået i land og kan se tilbage på et yderst aktivt liv.
[smartslider3 slider=61]