Af Camilla Uth Fotos: Private

Det er international hjerne uge denne uge, her er en lille fortælling om Jonas, der for 5 år siden smadrede bagerste del af sit kranie efter et styrt på en scooter, Jonas havde ved styrtet ikke hjelm på, og det kunne være gået meget værre end det gik.

– Jeg har været heldig, meget heldig, Lyder det tænksomt fra Jonas Thomsen 35 år fra Broager, der 29. september 2018 oplevede en dramatisk ændring i sit liv. Han blev involveret i en scooterulykke, der resulterede i en alvorlig hjerneskade. Ulykken skete under en prøvetur på scooteren, hvor Jonas, uden at have hjelm på, kolliderede med sin kammerat. – jeg kørte kun 10-15 km i timen, og så kiggede jeg lige ned for at se om der dryppede olie fra tanken, og så husker jeg ikke mere, fortæller Jonas. Scooteren var blevet tunet, og den kunne derfor have kørt væsentligt hurtigere, end tilfældet var. Efter ulykken blev Jonas indlagt på Odense Universitetshospital, hvor han lå i koma i seks uger og gennemgik adskillige operationer. Trods intensiv genoptræning og flere år efter ulykken, sidder Jonas nu i kørestol på grund af den permanente hjerneskade.

– Jeg finder simpelthen jubeloptimismen frem, fortæller han, da KomEsbjerg spørger, hvad der får ham igennem dagene. Så ikke bare optimismen, men jubeloptimismen det er det der er drivkraften bag, når Jonas enten skal på arbejde, spille basket, besøge familien, tale med medierne, stille op overfor unge mennesker, for at fortælle om sit uheld og vigtigheden af at have hjelm på. Jubeloptimismen og det gode humør han også havde før sin ulykke, det er vejen frem for den 35 årige sønderjyde.

𝗕𝗿𝘂𝗴𝗲𝗿 𝘀𝗶𝗴 𝘀𝗲𝗹𝘃 𝘀𝗼𝗺 𝗲𝗸𝘀𝗲𝗺𝗽𝗲𝗹

Jonas har meldt sig som frivillig hos Rådet for Sikker Trafik, her vil han gerne være ambassadør, så han kan bruge sig selv og sin egen historie til at være med til at forebygge hoved og hjerneskader hos unge mennesker. – Kan jeg bare få en af dem til at bruge hjelm, vil jeg være glad. Jeg elsker at være i live, og jeg føler mig virkelig heldig, for da jeg var indlagt i Odense, så jeg en fyr, der slet ikke kunne noget, og lige der var jeg taknemmelig for at jeg i det mindste kunne blive mobil i en kørestol, siger han eftertænksomt.

HjerneSagen har her i uge 11, hvor der er international hjerneuge, sat fokus på Hjernen og ikke mindst hjerneskader, for der sker store ændringer i hjernen, når der er sket en skade. blandt andet hjernetræthed, for når en person rammes af en hjerneskade, følger hjernetræthed ofte med. Denne tilstand indebærer en form for mental udmattelse, som man måske ikke har oplevet tidligere.

Hjernetræthed kan manifestere sig som en usædvanlig følelse af utilpashed, mangel på energi eller udmattelse efter både fysisk og mental aktivitet. Det er et af de mest almindelige symptomer efter en hjerneskade eller en anden form for hjernepåvirkning.

Hjernetræthed er en af de følgevirkninger Jonas oplever efter sin skade, han har svært ved at huske, og hjernen bliver hurtigt træt, derfor er han glad for at han har fået etableret et flexjob hos Ejner Hansens maskinfabrik i Broager, her arbejder han sammenlagt 11 timer, tre dage om ugen. Dette giver ham mulighed for at være social og føle at han bidrager med noget, også selvom det kun er lidt.

Jonas fik vendt op og ned på sit liv efter ulykken, han mistede sin førlighed, sin kone, sit job og en stor del af sit netværk, men alligevel har han formået at mobilisere en livsgnist og en stor taknemmelighed for at få lov til at være her. Han har efter eget udsagn fundet jubeloptimismen frem, og bruger den som sin drivkraft hver dag, en fantastisk personlighed, som både har et budskab og en historie at fortælle, og her er overskriften – Husk at bruge hjelm!!!