Af Lene Memborg

Næsten hver tiende dansker udelukker ikke, at de kan finde på at tage på sommerferie til et af de lande, som Udenrigsministeriet ellers fraråder at rejse til.

Det viser den nyeste måling, som Kantar Gallup har lavet for forsikringsselskaberne Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Målingen er foretaget blandt over 1000 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Ni procent svarer, at de i løbet af sommeren 2020 godt kan finde på at rejse til et land, som Udenrigsministeriet af frygt for smitte med corona-virus fraråder ikke-nødvendige rejser til.

For seks procents vedkommende er det dog kun lande inden for EU, de kan finde på at rejse til.

Rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet er – som navnet antyder – blot vejledninger. Det er ikke ensbetydende med, at man som dansker ikke må rejse til de lande, vejledningerne angår.

Rejsevejledningerne kan dog have en effekt på, om rejseforsikringer dækker.

Fra den 15. juni kan danske turister rejse til Tyskland, Island og Norge, uden at man skal gå i 14 dages karantæne, når man vender retur. Alle andre lande rådes danskere stadig ikke at rejse til.

Omvendt kan fastboende i de tre lande også rejse ind i Danmark fra den 15. juni, hvis de kan påvise, at de har booket overnatninger i minimum seks dage i Danmark.

EU-Kommissionen har anbefalet, at alle EU-lande åbner grænserne fra mandag.

Den anbefaling bliver fulgt i mange EU-lande, men ikke i Danmark, hvor regeringen fastholder en mere restriktiv linje.

Regeringen er også under pres fra partier i Folketinget, som ønsker, at grænserestriktionerne bliver lempet yderligere.

Venstre forstår ikke logikken bag den forsigtige grænseåbning, og De Radikale mener, at Danmark trygt kan følge EU-Kommissionens anbefaling.

Tidligere havde Udenrigsministeriet også forbudt at rejse til storbyer som Berlin og Hamborg – denne sommer – men det har de danske myndigheder nu alligevel givet grønt lys til.

Så hvis du drømmer om en storbyferie til Berlin eller Hamborg denne sommer, er der godt nyt, da der alligevel ikke frarådes, at danskere kan rejse til byer med over 750.000 indbyggere.

Meldingen kommer, kort efter at regeringen fredag eftermiddag har oplyst, at turister fra Tyskland, Norge og Island alligevel godt må overnatte i København og på Frederiksberg.

– Vores rejsevejledninger følger jo i høj grad også reglerne for indrejse, og samtidig med, at vi tillader turister at overnatte i København og på Frederiksberg, ophæver vi også rådet om, at danskerne skal holde sig fra byer med mere end 750.000 indbyggere, siger Erik Brøgger Rasmussen til Politiken.

Det bliver nok ikke den eneste ændring, som Udenrigsministeriet kommer til at lave i rejsevejledningerne over sommeren.