Af Sabina Schmidt Fotos: Henriette Thomsen Andersson
Smukke billeder fra en solskinsdag på Esbjerg Station, her er illustreret hvordan fortid og nutid mødes i form af street art/graffiti og det store monument der troner langs Jernbanegade, hvor det står som et arkitektonisk mesterværk og en historisk perle. Bygningen, der er fredet, fortæller en fascinerende historie om byens udvikling og jernbanens betydning.
Historien bag Esbjerg Station begynder med en vision om at skabe en ny dansk havn på Jyllands vestkyst efter krigen i 1864. Staten besluttede at finansiere både opførelsen af Esbjerg Havn og jernbanen, der skulle forbinde den til det øvrige Danmark. Det var ikke planlagt, at en by skulle vokse op omkring havnen, men sådan blev det.
I 1872-1875 blev jernbanen til Esbjerg anlagt, og den første banegård lå i Exnersgade. Men i 1904 flyttede man banegården til sin nuværende placering, og arkitekt Heinrich Wenck skabte det stolte bygningsværk, som vi kender i dag.
Esbjerg Station er mere end bare et knudepunkt for togtrafikken. Den er et symbol på Esbjergs historie og udvikling. Med sine røde teglstensmure, skiferklædte tag og imponerende arkitektur ligner den næsten en borg, der vogter over byen.
I dag står Esbjerg Station som et stolt monument over fortiden, men også som en levende del af Esbjergs moderne liv. Stationen er et symbol på Esbjergs rejse gennem tiden helt tilbage til byens grundlæggelse. Så næste gang du træder ombord på et tog fra Esbjerg, så husk at du ikke bare stiger ind i en vogn, du stiger ind i historien.