𝑇𝑒𝑘𝑠𝑡: 𝐶𝑎𝑚𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑈𝑡ℎ Fotos: 𝑁𝑖𝑒𝑙𝑠 𝐻𝑢𝑠𝑡𝑒𝑑, 𝐸𝐹𝐵, 𝑆𝑘𝑦𝑔𝑔𝑒𝑏ø𝑟𝑛

Sorg gør ondt, virkelig ondt, om det er ventesorgen eller sorgen over at miste, så suger sorgen glæden ud af en, og efterlader en med en følelse af tomhed, som er være uendelig svær at navigere i. Det er svært for voksne, men endnu sværere for børn, for børn har tit og ofte ikke ord at sætte på, hvad det er der gør ondt, hvor ondt det gør, og hvor det der gør ondt, sidder i kroppen. Man kan ikke sætte tid på en sorg, man kommer ikke over en sorg, men man kan med de rigtige redskaber, kærlig vejledning og støtte komme igennem den, og lære at være i den.

Skyggebørn er en landsdækkende forening der hjælper børn og unge i sorg, og det er gratis. Her har de mulighed for at komme i sorggrupper der er sat sammen efter behov og alder, her får de redskaber og ord til at tale om det der er svært, her lærer de en ny robusthed de kan møde verden med i forhold til at tale om deres sorg. Der er ingen tidsbegrænsning på disse samtaler eller sorggrupper, her kan man komme lige så længe man vil, og man kan endda holde pause og komme igen over tid, hvis det er nødvendigt. For sorg bølger, og i perioder kan man falde ned i et sort hul igen, og lige der er det rart at vide at der er lys i mørket, og at lige der kan man blive grebet. Det skaber et tryghedsrum for barnet og den unge, der er helt og aldeles uvurderligt.

Skyggebørn i Esbjerg blev startet for godt to år siden af Marianne og Lars Kruse med økonomisk støtte fra Henning G Kruses Fond, Marianne Kruse har siden 1. april 2024 været formand for foreningen i Esbjerg.

Skyggebørn Esbjerg har lokaler på Platformen på Gl. Novrupvej 14 i Esbjerg, og de fik en kæmpe håndsrækning ved opstarten fra Esbjergs fodboldklub EFB. – Det er vores hjertebarn og de får alle de fodboldbilletter de ønsker, fortæller Kenni Poulsen fra EFB, Kenni Poulsen er bindeled mellem klubben og Skyggebørn. – Vi besøger dem 2-3 gange om året og spillerne glæder sig til at komme med derud, ja der er rift om pladserne, siger Kenni. Ved de besøg på Platformen, bliver der skrevet autografer, delt billetter ud samt selvfølgelig spillet fodbold, og det nyder både spillerne og de unge.

-For ca. et år siden fik vi lavet en special trøje med Skyggebørns logo på, som vi spillede i, disse trøjer blev efterfølgende sat på auktion, og salget indbragte 15.000 kr. som blev doneret til skyggebørn, afslutter Kenni Poulsen.

Det handler om at gøre en forskel

Rikke Fallesen fra Skyggebørn i Esbjerg er glad og taknemmelig for håndsrækningen fra EFB – Det handler om at vi får budskabet ud til så mange som muligt, så alle ved, vi er her, siger hun. – Vi taler med børnene/de unge om at alle har brug for et fællesskab – nogle går til fodbold andre går til Skyggebørn.

– I Skyggebørn er vi nysgerrige på børnene og følger dem der hvor de er. Sammen øver vi os på at sætte ord på det der kan fylde i den forandret hverdag så et naturligt sprog fra sorgen kan udvikle sig fortæller Rikke Fallesen.

Der er jubel blandt de unge mennesker, når fodboldspillerne melder deres ankomst til Platformen, nogle er dog generte, men spillerne er ifølge Rikke utrolig søde og gode til at bryde isen så det bliver en god og positiv oplevelse for alle. – Et af børnene sad ved siden af Emil Holten under et besøg og gav ham en tegning, slutter hun. Sådan en gestus må gå lige i hjertet på den mest garvede fodboldspiller, og det siger meget om EFB-spillerne, at de deltager i disse arrangementer, for så har man virkelig hjertet på rette sted.

Med børnene i hånden

Søndag 12. maj spillede EFB mod Roskilde på Blue Water Arena, inden kampen havde de sat 16 skyggebørn i alderen 5-16 år i stævne, som skulle følges med spillerne ind på banen. Derudover var der uddelt 92 billetter til gårsdagens kamp til børn og voksne der er en del af Skyggebørn, så projektet er en stor succes, sikke en oplevelse at gå med ind sammen med spillerne fra klubben.

Erhvervsakademi Sydvest nærmere betegnet Service- og oplevelsesøkonom linjen havde lavet en Fan zone udenfor stadion, her var der forskellige aktiviteter i form af to hoppeborge, Tech ball og street fodbold, samt forskellige boder og tombolaer der tilsammen havde til formål at samle penge ind til Skyggebørn. I en af boderne kunne man tipse en 13´er og derved vinde en spillertrøje fra Hans Henrik Andreasen. – det er jo et led i vores uddannelse at lave Event Management, fortæller Viktor Rasmussen fra Erhvervsakademi Sydvest. – vi kunne selvfølgelig godt have lavet noget med banko, men vi valgte at være seriøse og holde en fest for skyggebørnene i Esbjerg, så de blev alle sammen inviteret.

Med 100 tilmeldte børn og forældre, var der gang i den på pladsen foran EFB-cafeen søndag, hvor der også var sat borde og bænke op, de to hoppeborge sponsoreret af Funny Cars blev flittigt brugt i det gode vejr og de studerende fra akademiet havde også lånt en fartmåler hos DGI så børn og unge kunne få målt farten på deres bold skud. De studerende der var til stede ved arrangementet i går havde også fået god og uvurderlig hjælp fra nogle af deres kammerater.

Det indsamlede beløb er i skrivende stund ikke talt op endnu, men Viktor Rasmussen fortæller at en af deres undervisere er med i Rotary Fonden, hvor de har haft et foredrag med en repræsentant fra Skyggebørn, hvorefter de har lovet at fordoble det beløb de studerende fik samlet ind i går, og alle pengene går ubeskåret til Skyggebørn.

Så mange ildsjæle der i forening formår at løfte børn der har det svært, som sammen er med til at bygge bro over sorgen og gøre vejen lettere at gå, det er i den grad prisværdigt, lad disse gode initiativer og virkelyst sprede sig som positive ringe i vandet – ingen kan det hele, sammen kan vi alt!