Af Redaktionen  Foto: Torben Meyer/ Esbjerg Kommune

Med nyansat veterankoordinator og samarbejde der rækker ud over kommunens grænser, går Esbjerg Kommune benhårdt efter at blive den kommune, der tager sig allerbedst af mennesker, der tidligere har været udsendt for Danmark.

For at anerkende veteranerne og få kommunerne til at gøre en ekstra indsats for dem, der har brug for hjælp til at komme tilbage i det civile samfund igen, har forsvarsminister Trine Bramsen lanceret konkurrencen om at blive ’Årets Veterankommune’.

Den titel er Esbjerg Kommune klar til at arbejde for:

-Vi har alle et stort ansvar for at tage os godt af de mennesker, som har været udsendt for Danmark. I Esbjerg Kommune tager vi det ansvar alvorligt, og i 2019 fik vi lavet en decideret veteranpolitik, og seneste skud på stammen er ansættelsen af en veterankoordinator, der skal være bindeled mellem veteranerne, kommunen og erhvervslivet, fortæller Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Veterankoordinatoren blev ansat 1. februar 2021, og han har allerede en del at se til. For selvom langt de fleste tidligere udsendte kommer styrket hjem til Danmark igen, så er det oftest gruppen med ar på sjælen, der tager overskrifterne i medierne. Derfor kan det være rigtig svært for de tidligere udsendte, hvis de gerne vil tilbage på det civile arbejdsmarked igen.

-Vi oplever, at mange arbejdsgivere vælger veteraner fra i bunken af ansøgere. Flere er kommet styrket hjem med masser af kompetencer i rygsækken, men de får slet ikke chancen for at komme til jobsamtale. Dem, forsøger vi så at hjælpe ad anden vej ved at have direkte kontakt med virksomhederne, forklarer René Lenskjold, veterankoordinator.

Udover kommunens tætte samarbejde med det lokale erhvervsliv, så fremhæver veterankoordinatoren også Esbjerg Kommunes samarbejde på tværs af kommunegrænserne som en af styrkerne overfor veteranerne.

-Vi bor lige op og ned ad kaserne i både Oksbøl, Varde og Nymindegab, som er og har været mange af de udsendtes andet hjem. Derfor har vi tæt samarbejde med forsvaret både før, under og efter folks udsendelse, så vi er med veteranerne hele vejen, forklarer René Lenskjold.

Årets Veterankommune kåres for første gang i august 2021. Udover den flotte titel følger også en statue af en kampvogn, der har kørt i Irak og Afghanistan. Skulpturen bliver lavet af elever på Syddansk Erhvervsskole i samarbejde med en gruppe veteraner.