Tekst og foto: Ebbe Salomonsen
Første store arrangement uden mundbind og oplevelser på højt niveau.
KomEsbjerg deltog alle tre dage sammen med mange glade og forventningsfulde mennesker der nu ville benytte muligheden for at få en oplevelse.
Torsdag startede med en overraskelse hvor Esbjerg og Ensemble spillede et klassisk stykke af Tjajkovskij og med en flot overgang til The Firebirds spillede en fortolkning i en jazzede udgave og denne overgang fra jazz og til klassisk lykkes til stor glæde for musikere og publikum.
Ninna Andreasen, Copenhagen Slim, og Guld i Mund udfyldte resten af dagen med fantastiske tekster og musik der begejstrede og var med til at der var forventninger til de næste dage.
Fredag startede med et kendt orkester der har sin start i Esbjerg, JUMA leverede musik hvor der rødder fra dansk og arabisk kultur og musiktradition. Vesseelil som består af tre kvinder der i den grad fortryllede med deres engagement og udstråling, kunne få publikum til være med i musikken. Basoc havde lavet en opstilling hvor orkesteret var inde i en cirkel af stole hvor publikum var meget tæt på og deres livlige folkemusik og historier gav smil og grin. Deres engagement og udstråling gav publikum en stor oplevelse. Som afslutning havde Emil de Wall sammensat er orkester bestående af absolutte top musikere bl.a. Peter Rosendal Elith ”Nulle” Nykjær sangerinden Randi Laubek som i den grad spiller fantastisk jazz numre på højeste niveau.
Lørdagen med Familiekoncerter i tre afdelinger hvor det var gratis for børn under tolv år og der var stor opbakning hvor unge fra talentlinjen i Odense kom på besøg og leverede en forrygende koncert på et meget højt niveau, til stor overraskelse for mange. Også opstillingen af stole i en rundkreds gav lidt forundring for alle de inderste stole var forbeholdt musikerne og det var med til at give en anden oplevelse. Men der var en forklaring. Næste indslag var Bassoc som igen leverede en musik direkte til børn der nu var flyttet frem på de forreste stole og var nu meget tæt på musikerne der var en oplevelse i børnehøjde.
Nu blev fortællingerne gentaget og der blev meget stille. For der var blevet spurgt om børnene kunne klare noget uhyggeligt – jaaa..blev der svaret.
Hal fortalte han boede i et ældre hus i nærheden af Roskilde. Huset var bygget i 1945 da anden verdenskrig sluttede og Asta og Harald var blev gift. Nu var Harald død for få år siden og Asta var nu omkring 90 år og var kommer på plejehjem og det var nu Astas datter der solgte huset til Hal. Da familien flyttede ind, var der stadig mange ting som Asta ikke havde taget med sig på plejehjemmet, Der var et ur i stuen. Der var ikke enighed om dette ur skulle blive, men Hal fik lov til at uret måtte blive, for han syntes at noget skal blive tilbage fra dem havde boet i huset.
Men det ville ikke gå og Hal undersøgte det og det blev smurt, men ville ikke gå, meget mystisk det var ikke til at forstå.
Når en familie flytter ind i et ældre hus fra 1945. Skulle huset ændres lidt, der blev flyttet vægge og bygget om, og ryddes op og noget skulle smides ud. Nu er det sådan med gamle huse at gulvbrædderne kan knirke, vandrør kan larme og der hele giver sig lidt. Men denne støj blev ved og det larmede mere og mere, En nat stod Hal´s datter op og gik ned til sin far og fortalte ham at nu var det for meget og at hun troede at det var Asta der var sur og rasende, fordi at Hal havde flyttet væge og rodet rund i huset og hendes ting.
Hals’ datter foreslog at de kunne tilbyde at hvis Asta ville bo i uret så at de fik lov at bo i stuen, Det lød fornuftigt, de åbnede lågen til uret og de råbte ”Asta – vil du bo i uret så bor vi i stuen” og nu bor Asta i uret og familien bor i stuen. Det larmer ikke mere og ”Uret er begyndt at gå”.
Her sluttede Hal sin fortælling, og begyndte at spille noget stille musik, mens børn og voksne kan tænke hvad de vil. Det en god historie og der var meget stille et øjeblik endnu.
Den tredje og sidste afdeling af Familiekoncerten hvor der er masser af plads på gulvet, hvilket var med til at understøtte at nu var det noget andet. Signe Juhl som underviser kor på Esbjerg Musikskole. Med overskriften ”Projektkoret” havde hun fået lavet aftaler med nogle kor af unge mennesker som havde sunget i nogle år til at danne rammen for denne koncert, og de leverede bare på så flot og et højt niveau og det store publikum fik en god oplevelse som en afslutning på en Folk & Fæstival som helt klart vil blive gentaget.
Nebulah fra Esbjerg levere en koncert hvor de fire piger tager lidt af udsigten til de fire drenge der står bag dem, men der bliver sunget i gennem med følelser og øvelse hele udtrykket var flot og dejligt højt niveau som blive spændene at følge fremover.