Af Eva Zauner Bredahl

En kaleche kan gøre det noget mere behageligt at være ombord på en båd. Især når vejret ikke viser sig fra sin pæneste side, hvilket jo ofte er tilfældet i Danmark.

Det er vigtigt, at kalechen passer helt perfekt til den enkelte båd. Og her kan John F. Jacobsen hjælpe. Han driver virksomheden MKS (møbelpolstrer og kalechesmeden), og her er de specialister i at sikre, at hver enkelt båd får den helt rigtige kaleche. Samtidig kan de hjælpe til med at reparere den eksisterende kaleche, så den også fremover kan yde beskyttelse mod elementerne.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at John F. Jacobsen en dag skulle komme til at beherske en symaskine. Som ung blev han udlært som maskinarbejder. Siden drev cykelforretning i Aarhus, indtil han sidst i 90’erne ved en tilfældighed kom til at arbejde hos en sejlmager i Aarhus.

I 2007 stiftede han egen virksomhed, og siden 2012 har virksomheden hørt til i Sdr. Vium i Vestjylland. Bygningen rummede tidligere en brugs, men i dag står der symaskiner og langborde rundt omkring i lokalerne.

-Kunderne har typisk en idé om, hvad det er for en kaleche, de gerne vil have. Så kigger jeg på, hvad der kan lade sig gøre. Jeg forsøger selvfølgelig at imødekomme kundernes ønsker, men jeg kommer også med mine egne idéer til løsninger, siger John F. Jacobsen.

Stort set alle MKS’ kalecher er specialløsninger. John F Jacobsen bruger derfor megen tid på landevejene, for at komme rundt til de forskellige havne. Opmålingerne skal nemlig være helt præcise, og derfor skal han ud til hver enkelt båd og måle op, inden arbejdet ved symaskinerne kan gå i gang.

Modellerne laves 1 til 1 ude ved bådene, men selve kalecherne syes på MKS’ værksted i Sdr. Vium. Her bliver der også isat lynlåse, ruder, knapper og hvad der ellers skal til for at kalecherne bliver helt perfekte.

– Min force er, at jeg er perfektionist. Det skal bare være i orden, og jeg mener helt grundlæggende, at man skal holde, hvad man lover. Det kan vores kunder tydeligt mærke, siger John F. Jacobsen.

De fleste bådfolk er vant til, at vejret spiller en stor rolle i forhold til deres hobby. Men det gør det faktisk også i forhold til kalechearbejdet. Vejret skal være ordentligt, når der skal måles op, og derfor er det vanskeligt at lave langtidsplaner. Det er simpelthen i høj grad vejrudsigten, der bestemmer arbejdsplanen, fortæller John F. Jacobsen.

Ud over ham selv består virksomheden i dag blandt andet af en møbelpolstrer, en lærling inden for samme fag samt en sejlmager og et par stykker i flexjob. Ud over kalecher til både laver virksomheden også mere traditionel møbelpolstring såsom ombetrækning af stole og sofaer. Samtidig tilbyder de solsejl, specialløsninger samt at rense, reparere og imprægnere bådkalecher, og det er et marked, der i øjeblikket er i markant vækst.