Af praktikant Helle Krabbenhøft    Fotos af Poul Helt

Hvad kom først hønen, ægget, ulven eller haren? Ingen ved det, alle taler om det. Men for Gustaw Iwinski er det især ulven og haren der tiltaler. De går igen på mange af hans værker.

Gustaw kommer oprindeligt fra Polen, og han var så heldig at vinde i lotto. Han besluttede sig for at han ville tage sin familie ud og rejse. Første tanke var Østrig. Men deres fly blev aflyst, så det var ude af billedet. Så tænkte de Australien. Det blev også aflyst. De kunne tage til Sverige, så det gjorde de. Ville de så blive i Sverige? Ikke længe.

– Altså, jeg havde jo pengene til det. Jeg havde lige vundet til hvad der svare til omkring 100.000 danske kroner.

Det var umuligt at komme nogen steder. Men ikke Danmark. Gustaw og hans familie rejste så til København, på det tidspunkt, midlertidigt. De stod så over for endnu beslutning. Skulle de rejse videre, eller skulle de blive. De var i Danmark i omkring et halvt år før de blev enige om at de ville bo her. De prøvede et par byer ud, men ikke mange af dem levede op til deres forventninger.

– Mig og min familie kommer jo fra Polen og byerne der nede er lidt anderledes end her i Danmark. Vi prøvede også Varde af, men det var stadig lidt for småt for os. Så fandt vi Esbjerg, og besluttede, at her skulle vi bo.

Malerierne begyndte

Gustaw solgte ikke malerier fra starten af hans liv her i Danmark.  Først arbejdede han faktisk som mekaniker. Det var lidt udfordrende, da han ikke talte sproget så godt, men det gik. På et tidspunkt begyndte han også at interessere sig for fotografi. Han begyndte at tage mange flotte fotos og billeder rundt omkring ham. Han var vel, hvad man kunne kalde en amatør fotograf, fordi han ikke solgte eller fik penge for sine billeder.

 

Så fik han job hos LEGO. Han arbejdede ikke i hverdagene, men i weekenden i stedet.

– Jeg kom derop fredag og gik igen om søndagen. Resten af ugedagene var jeg derhjemme og malede.

Her begyndte han karriere som kunster. Han malede og malede, og blev bedre og bedre. Han begyndte at lave genkendelser i hans kunst, så som æggestolen, harer og taxier eller politibiler. Alle sammen noget som han kunne udvikle, og lave til noget nyt kunst ud fra gammel inspiration.

Inspirationens verden

Enhver kunstner har et eller flere steder hvor de for deres inspiration fra. Gustaw har hele verden. Han bliver inspireret af ting der ville virke normalt for andre mennesker. Blad-covers, nyhederne, gaden, hvad end der sker rundt omkring ham. En af hans seneste malerier “På Mars” er blandt andet blevet inspireret af månelandingen. Han så den i nyhederne, og et billede poppede op i hans hoved, og så var den ide skabt.

Det kan tage både lang tid og mindre tid at male hans malerier. Det kommer an på hvordan billedet i hans hoved ser ud.

– Altså, det kan tage fra 3-4 dage til måske måneder at male et maleri. Nogen gange så kan jeg have et færdigt produkt, men alligevel mangler der noget. Så kan jeg hænge det op på væggen i vores stue eller køkken, og på et eller andet tidspunkt kan jeg måske se noget der kan ændres. Det er lige som en sang eller et musikstykke. Du kan lave den hurtigt, og så er det det, eller så kan du gå og rette på den om og om igen. Så bliver den jo aldrig helt færdig.

Garage Galleri

Gustaw har også et galleri i sin garage på Spangsbjergsgade 75, en ren inspiration i sig selv. Både vægge og lidt af gulvet er dækket af smukke kreative malerier og plakater, alle sammen malet af ham selv. Det er en fantastisk oplevelse hvis du interessere dig for kunst.

Besøg Gustaw Iwinski galleri hver dag på Spangsbjerggade 75, 6700 Esbjerg, mellem 9:00 og 18:00 eller efter aftale.

 

[smartslider3 slider=”138″]