Af Redaktionen      Foto: Esbjerg Kommune

I Foreningen Kanten glæder forperson, Gustav Alvarez Jensen (til højre), og næstforperson, Asger Kjær Kristensen, sig til at opleve og lære af Aprilfestivalen, når Huset lægger scene til teaterforestillinger.

For at få verdens største teaterfestival med flere end 600 teateroplevelser på en uge til at klappe er det absolut nødvendigt, at rigtig mange mennesker tager en tørn i kulissen. Heldigvis har Aprilfestival fået kabalen til at gå op. Ikke mindst fordi op mod 200 frivillige fra cirka 20 lokale foreninger har meldt sig klar til at hjælpe. Den opbakning er altafgørende, når Esbjerg Kommune fra den 27. marts til 3. april er vært for den 51. udgave af Aprilfestival.

Faktisk besætter de frivillige hele 400 vagter og løser en lang række forskellige opgaver, som er med til at binde hele festivalen sammen. Festivalens gæster vil bl.a. møde de mange frivillige på spillestederne, hvor de sørger for at tage godt imod publikum og guide dem på plads til forestillingerne, som de 108 professionelle teatre spiller rundt i hele kommunen.

-Vi er meget taknemmelige for, at vi her i kommunen har foreninger, der gang på gang stiller op med frivillige kræfter. Det er helt essentielt for, at vi kan planlægge og afvikle store events, som både skaber liv og styrker vores fokus på kultur og oplevelser. Vi kvitterer med et bidrag til foreningskassen og en fest for de frivillige, og så har hver og en af de frivillige på forhånd fortjent en kæmpe tak for indsatsen, siger formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose.

Erfaring og nye netværk

Fra Foreningen Kanten er otte unge klar til at give en hånd til Aprilfestivalens forestillinger på Huset, hvor foreningen i forvejen selv holder til og er i gang med at renovere og nytænke den gamle koncertsal til at danne rammen om foreningens eget koncertprogram og workshops for unge. De ser derfor teaterfestivalen som en oplagt mulighed for både at skabe nye netværk og få erfaring med at afvikle events, lige som det økonomiske bidrag er velkomment til nye aktiviteter.

-Vi vil gerne prøve os selv af i rollen og lære af det. Både for vores egen forening og for Huset åbner festivalen døre til nye samarbejder, som vi håber, vi kan få gavn af senere. Det er også en chance for at vise det nye Huset frem, og så er det vigtigt for os at bakke op om, at Esbjerg rykker på kulturen, siger Asger Kjær Kristensen, der er næstforperson i Foreningen Kanten.

Alle billetter er gratis

Bag Aprilfestival står Teatercentrum i samarbejde med Esbjerg som årets værtskommune.

Programmet for Aprilfestival er klar i starten af marts. I hverdagene spiller teatrene forestillinger for børn og unge i dagtilbud og på skoler, mens der er åbne forestillinger kl. 17-19, lige som weekenden byder på åbne forestillinger. I alt er der 159 forskellige forestillinger fordelt på 600 opførelser. Alle festivalens 25.000 billetter er gratis.