Af Sabina Schmidt

I dag træder en ny lov i kraft, som kommer til at få betydning for alle danskere på arbejdsmarkedet.

Det betyder samtidig, at man som lønmodtager har en række nye regler, man skal forholde sig til, vi taler om den nye ferielov.

Kort fortalt, så betyder den nye ferielov, at man kan få lov til at bruge den betalte ferie, man opsparer samme år, man opsparer den.

Man opsparer med den nye lov helt konkret 2,08 betalte feriedage pr. måned, men naturligvis mange andre ting du skal være obs på.

Et af punkterne har været blandt de helt store debatemner i løbet af sommeren; de indefrosne feriepenge.

Alle lønmodtagere har som konsekvens af den nye lov fået indefrosset fem ugers feriepenge i en fond. De penge skulle man så kunne få udbetalt, når man går på pension.

Men som en del af en aftale indgået mellem en lang række af Folketingets partier, så kan man få udbetalt tre af de fem ugers feriepenge fra 1. oktober, hvis man ønsker det.

Den beslutning er taget for at give den danske økonomi et boost i forbindelse med corona krisen.

En anden og potentielt problematisk del af den nye lov, der er blevet til, fordi Danmark skulle leve op til EU’s lovgivning på området, er manglende feriedage.

For langt de fleste har i en overgangsperiode fra 1. maj til 1. september haft 16,64 opsparede feriedage.

Hvis man som mange andre danskere har holdt tre ugers sommerferie, vil man potentielt kunne komme til at mangle lidt over én dag, hvis man samtidig skulle ønske at afholde efterårsferie i uge 42, hvor mange skoler holder ferie.

Dermed kan efterårsferien komme i fare, med mindre din arbejdsgiver giver dig lov til at ‘skylde’ på feriekontoen.