Af Sabina Schmidt

Når du køber mad til de overvintrende fugle, så vælg fuglekugler uden plastnet eller lav dine egne i julen. Det er både klimavenligt og godt for naturen.

Det er hyggeligt, når småfugle kommer på besøg i haven, på altanen eller foran vinduet. Men det er knap så hyggeligt at bidrage til merforbrug og potentielt lave en dødsfælde for de små fugle og andre dyr i naturen:

– Fuglekugler med plastnet kan både være farlige for de småfugle, der sætter sig i dem, men de kan også være farlige for andre dyr i naturen. Når først indholdet er spist, så skal der ikke meget til, at sådan et plastnet bliver blæst ud i naturen. Her kan andre dyr så ende med at blive viklet ind i nettet eller spise det, forklarer Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Småfuglene risikerer at hænge fast i nettene, når de spiser maden. Bliver det ikke opdaget, så kan fuglene ende deres dage i plastnettene.

– Plastnettene er heller ikke særlig klimavenlige. De bliver nemlig hverken genbrugt eller genanvendt til nye fuglekuglenet, og havner de først i naturen, så tager det 500 år at nedbryde, forklarer Therese Nissen.

Plast bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som også kan ende i dyrenes maver. Køb derfor fuglekugler uden net, og læg dem i en holder.

Der er mange supermarkeder og byggemarkeder, der sælger holdere til fuglekugler uden net.

KomEsbjerg Mejsebolde