Af Jan Poulsen   Kilde: Altinget.dk

Grønlands bidrag til den globale udledning af drivhusgasser får et ordentligt nøk op ad, hvis den grønlandske regering godkender det store mineprojekt Kvanefjeld, der vurderes at rumme verdens største mængde af uudnyttede sjældne jordarter samt zink og uran. Det oplyser altinget.dk

På Grønland har man nemlig en ambition – en ambition om at opbygge en stor mineindustri. Et sådan projekt vil kunne yde et stort bidrag til landskassen, men det vil også forhøje Grønlands CO2-udledning med 45 procent. Derfor valgte landet at stå udenfor Paris-aftalen. Netop fordi man vidste, at mineprojekter vil føre til en øget CO2-udledning.

-Det betyder at en del af Danmark ikke er med i Paris-aftalen. Og det er da et kedeligt stempel at få på sig, påpeger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace.

En VVM-redegørelse for projektet er netop sendt i offentlig høring. Her i skriver selskabet bag projektet, at det vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent.
Selvom en 45 procents øgning af Grønlands CO2-udledning lyder af meget, så er Grønlands andel af verdens samlede CO2-udledning så lille, at det ikke gør nogen forskel i det store billede. Det er mere et spørgsmål om moral og signalværdi, pointerer en ekspert ifølge Altinget.

-At Grønland øger sin CO2-udledning med 45 procent er ud fra et påvirkningssynspunkt fuldstændig ligegyldigt. Hvis du omvendt anlægger et moralsk synspunkt, som man gør i den danske klimalov, så er det en helt anden sag, siger ekspert i miljøret, professor Peter Pagh fra Københavns Universitet.