Af Redaktionen   Foto: Fiskeri- & Søfartsmuseet

Nu på lørdag den 21. september er over 150 lande samlet om et enkelt mål – at fjerne affald fra naturen. Arrangementet hedder World Cleanup Day og er et årligt event, som samler hele verden om et fælles mål. Alene sidste år blev der på verdensplan indsamlet 88.500 ton affald fra naturen. Fiskeri- & Søfartsmuseet ønsker at støtte kampen for et bedre havmiljø og inviterer derfor alle interesserede, børn som voksne, til en fælles strandrensning af Esbjerg Strand.

Klimaproblemer, overforbrug og forurening er udfordringer, som vi alle står over for til hverdag. Konsekvenserne har en synlig indflydelse på vores miljø, hvilket Fiskeri- og Søfartsmuseet nu ønsker at sætte fokus på. Vi vil aktivt forsøge at gøre en forskel og opfordrer derfor til, at vi står sammen i kampen mod hav-affald. Arrangementet er åbent for enhver. Tilmelding er ikke påkrævet.

Museet stiller poser, handsker og en lille forfriskning til rådighed og håber hermed, at så mange som muligt vil være med til at gøre en aktiv indsats. Arrangementet starter kl. 10.00 ved de 4 hvide mænd, og fortsætter indtil kl. 15:00. Det er muligt at støde til i løbet af dagen, og man bestemmer selv, hvor lang tid man ønsker at bidrage.

For hver pose man fylder med affald fra stranden, udløser man et lod i dagens konkurrence, som Fiskeri- og Søfartsmuseet sponsorerer. Desuden modtager alle deltagende en rabatkupon til et besøg på Fiskeri- og Søfartsmuseet som tak for indsatsen.

Esbjerg Kommune har stor fokus på et renere miljø. Derfor arbejder Plan- og Miljøudvalget med en ny plaststrategi, som fremmer mindre brug af plastik samt langt mere plastgenanvendelse.

”Når der laves arrangementer som ’World Cleanup Day’, hvor vi skal have fokus på opsamling af plast på vores strandområde, passer det både til vores kommende plaststrategi, men det passer også på det kommende tiltag fra KIMO (Kommunernes Internationale Miljø Organisation), hvor vi stiller både poser og affaldsspand frem på stranden. Her kan man opsamle plast på sin gåtur, skrive navn på sin pose, og være med i vores Kystlotteri om flotte præmier. Jeg er meget begejstret for World Cleanup Day og jeg glæder mig til en indholdsrig dag på lørdag med et godt formål”, siger Karen Sandrini, byrådsmedlem i Esbjerg Kommune.

Alle har et ansvar

Vi er alle ansvarlige. Det nytter ikke at pege fingre og bede resten af verden om at begrænse deres forbrug. Vi skal selv gøre en indsats. Naturen og vores miljø er under pres, og presset vil kun vokse med tiden. Det er derfor vigtigt, at vi skrider til handling og løfter opgaven i fællesskab.

”Det er vigtigt, at vi engagerer vores børn og unge i kampen mod forurening, da problemet sandsynligvis kun vil vokse i fremtiden. Hvis vi involverer vores børn og unge allerede nu, vil det inspirere dem til at anvende og endda udvikle mere bæredygtige løsninger for fremtiden”, siger museumsformidler Lasse Visser.

Hav-affald forsvinder ikke

Vi producerer store mængder af affald i Danmark. Ifølge Miljøstyrelsen smider vi ca. 450 kg affald ud om året pr. dansker, hvilket gør os til et af de lande i Europa, der producerer mest affald. Meget af dette affald ender på forbrændingen, men desværre erfarer vi, at en stor del ender i naturen. Når affaldet først er endt i naturen, ligger det ikke stille, det føres videre. Meget affald kan via åer og floder nå ud i havet. Det anslås, at ca. 80% af alt affald i havet kommer fra landfaste kilder. Vi ved reelt ikke, hvor meget affald der findes i havet, men der hersker ingen tvivl – det er der og det kan have en dødelig indvirkning på de dyr og planter som lever i naturen.

Vi kan se at det er et reelt problem, for affald bliver ved med at skylle i land på vores kyster. En meget stor del af det strandede affald er lavet af plastik. Selvom en vestjysk strand ved første øjekast ser ganske pæn og ren ud, er realiteten desværre ofte anderledes”,forklarer havbiolog Melanie Brauckhoff, som er ansvarlig for arrangementet.

Det bliver mindre og mindre

Her taler vi desværre ikke om selve plastikforureningen, men i stedet om de stykker af plastik som ender ude i naturen. Når en plastikpose eller en flaske ender ude i havet, er den udsat for naturens kræfter. Når genstande af plastik kastes rundt af bølger, bliver stykkerne mindre og mindre for hver bevægelse. De små stykker kalder vi for mikroplastik. De ender også på vores strande, men på grund af deres størrelse kan de nemt forveksles med sten og sand. De helt små stykker af mikroplastik kan dyr desuden forveksle med mad, hvorved plastik kan ophobes igennem fødekæden.

Plastik skal bruge over 500 år på at nedbrydes i naturen, og når det gør, så frigiver det desuden en masse kemikalier som kan skade miljøet yderligere. Desuden ophobes mikroplastik i den naturlige fødekæde, hvor det faktisk til sidst ender på vores tallerken derhjemme” fortsætter havbiolog Melanie Brauckhoff.