Af Redaktionen

Interpol advarer nu om flere angreb med ransomware mod et i forvejen hårdt presset sundhedsvæsen.

Hospitaler og myndigheder, der er stærkt optaget af at bekæmpe corona-krisen, udsættes i disse dage for et stigende antal angreb fra cyberkriminelle.

Det oplyser Interpol lørdag i en pressemeddelelse. Der er tale om “en betydelig” stigning i antallet af forsøg med såkaldt ransomware. Lykkes det, kan de kriminelle erobre offerets data og systemer og derefter kræve løsepenge.

I de verserende og aktuelle sager går de ulovlige forsøg ud på at hindre hospitaler og andre i at tilgå vitale filer og systemer, hvis der ikke sker betaling.

Interpol er den største internationale politiorganisation og udveksler blandt andet oplysninger om efterlyste personer og om nye tendenser inden for grænseoverskridende kriminalitet.

Interpols afdeling for cyberkriminalitet har base i Singapore, og det er også herfra, at lørdagens advarsel stammer.

På grund af tendensen er der udsendt en advarsel til politiet i de 194 medlemslande.

Interpol giver ikke konkrete oplysninger om specifikke sager eller om antal, men generalsekretær Jürgen Stock siger, at det er skruppelløse kriminelle, som søger at skabe en fortjeneste på bekostning af syge patienter.

– At låse hospitaler ude af deres kritiske systemer vil ikke kun forsinke hurtige medicinske indgreb i disse usædvanlige tider, men kan direkte forårsage dødsfald, udtaler han.

Politiorganisationen deltager i efterforskninger med nationalt politi om de aktuelle problemer, men samarbejder også med private firmaer i it-sikkerhedsbranchen, fremgår det.

I Danmark er Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (CFCS) også ekstra opmærksom på, at kriminelle forsøger at udnytte krisen.

Netop mulige trusler mod hospitaler er noget, som CFCS holder et skarpt øje med, fremgår det af en pressemeddelelse, som blev udsendt i går fredag. Heri udtaler forsvarsminister Trine Bramsen (S), at der i denne tid ikke er nogen digital våbenhvile.

– Specielt har vi fokus på at beskytte sundhedssektoren og vores øvrige samfundskritiske infrastruktur, sagde hun.