Af Lene Memborg  Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Julen er hjertens fest, men desværre også mange tyves fest. Så selvom at antallet af indbrud er faldet, så er julen stadig højsæson for indbrudstyvene.

Stik modsat julemanden kommer de ind gennem vinduer og døre, når familien er afsted på juleferie. For tyvene har deres egen ønskeliste, de vil have smykker, værktøj og dyrt design!

Også i Esbjerg har der været en del ubudne gæster det seneste døgn;

Eriksensvej i Esbjerg havde et indbrud der er foregået fra klokken 13.30 juledag og til klokken et om natten. Indbrudstyven brød ind gennem et vindue og har været rundt i hele huset, men familien har endnu ikke gjort op hvad der er stjålet.

På Blåbærvej var der indbrud i et hus fra klokken 17 til klokken 23, hvor der også var brudt et vindue op og stjålet en hel del smykker i hvidguld.

På Rønnebærstien havde en indbrudstyv skaffet sig adgang til et hus gennem et  vindue og stjal et Fossil Smartwatch, et Skagen-ur og en Georg Jensen halskæde.

Men man kan også gøre noget selv – Nabohjælp er en del af indsatsen mod indbrud.

Mere end 90.000 danskere over hele landet har tilmeldt sig Nabohjælp. Samarbejdet mellem Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden bruger det gode naboskab som våben til at få nedbragt antallet af indbrud.

Her holder man øje med naboens huse, når nogen er udrejst i julen. Derudover bruges Nabohjælps app og sms til at holde hinanden orienteret om, hvornår man er udrejst, og hvordan det går undervejs.

Desuden hjælper man hinanden med at få huset til at se beboet ud ved at parkere biler i de tomme indkørsler, fylde affald i skraldespandene og tømme postkasserne. Flere har også automatisk lys indendørs, der slukkes og tændes, som hvis man selv var hjemme.

En indbrudstyv vil altid gerne færdes og arbejde uden at blive opdaget. Derfor kan et stærkt sammenhold i bebyggelsen eller på villavejen, hvor man holder øje med ting, der virker mistænkelige, være med til at forebygge indbrud.

Simple ting som at hilse på de folk, man møder på vejen, kan være med til at afskrække en indbrudstyv, der er ude og lede efter det næste sted, han skal begå et indbrud.

Og hvis du skal væk i juledagene, så fortæl det til dine naboer og bed dem om at holde øje med huset, mens du er væk.

Især juledagene 24. – 27. december er populære dage for tyvene. Her ligger antallet af indbrud som regel højere end gennemsnittet per dag for resten af december.