Af Lene Memborg

Det stærkt stigende tilfælde af kighoste har nu nået et niveau, hvor Statens Serum Institut kalder det en decideret epidemi. Sådan kan du tjekke om dit barn er vaccineret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler som følge af udbredelsen af kighoste, at forældre nu får tjekket efter en ekstra gang om, deres børn er vaccineret.

Efter antallet af kighoste-tilfælde nu har nået et niveau, der er over tre gange højere end normalt, erklærede Statens Serum Institut tidligere på ugen kighoste-epidemi. Alene fra januar til august i år har der været 1323 tilfælde af kighoste.

Få tjekket dit eget barn
Skulle du være i tvivl om, hvorvidt dit barn har fået alle vaccinationer mod kighoste, så er der heldigvis gode råd at hente. Sundhedsstyrelsen henviser til sundhed.dk eller app’en Min Læge, hvor du vil kunne se en oversigt over tidligere behandlinger.

Hvis dit barn følger børnevaccinationsprogrammet, bliver det vaccineret mod kighoste, når de er 3, 5 og 12 måneder. Og igen når de er fem år.

Yderst smitsom infektion
‘Kighoste er en meget smitsom bakterieinfektion, og den kan være meget alvorlig hos spædbørn. Derfor er det vigtigt at følge børne vaccinationsprogrammet. Derfor anbefales det, at man får undersøgt, om ens barn er fuldt vaccineret, og får bestilt en tid hos sin læge, hvis de ikke er.

Fakta

  • Kighoste kan forekommer både hos børn og voksne
  • Hverken vaccinationer eller hvis man tidligere har været ramt, giver livslang beskyttelse mod en ny infektion.
  • Kighoste er en bakterie infektion med Bordetella pertussis.
  • Formålet med vaccinations programmet er netop at beskytte de helt små børn.
  • Derfor er det også særlig vigtigt at undgå smitte blandt de helt små spædbørn, da de er særlig udsatte, og da kighoste kan have fatale følger.
  • Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneders lange sygdomsforløb.
  • Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre selve smitten både som forebyggende behandling og ved risiko for smitte for de uvaccinerede spædbørn.

Den megen debat omkring vaccinerne fik Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at udtale, tidligere på ugen, at det er forældrenes ansvar. – Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre, om det ansvar de har. Det er den eneste måde vi kan begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu.