Af Lene Memborg

I snart 20 år har det tyskeejede “danske” juicefirma Rynkeby påstået, ‘Til en liter juice har vi brugt 16 saftige æbler.’ Derfor gav man denne æblejuice – der iøvrigt er en ad Danmarks kendteste fødevarer – navnet “16 saftige æbler”!

Der er dog et lille problem, måske vil Rynkeby selv mene at det er en mindre detalje?

For der går ikke 16 æbler til en liter æblejuice, så både navnet og påstanden er vildledende.

Fødevarekontrollen har tidligere i år kontrolleret det korrekte antal af æbler, som der anvendes til det koncentrat, som juicen er lavet på.

Det viser sig, at der ‘ikke indgår 16 æbler i en liter juice’ skriver Fødevarekontrollen.

Derfor passer det altså heller ikke, når Rynkeby påstår “til en liter juice har vi brugt 16 saftige æbler.”

Alligevel slipper Rynkeby for kritik, for Rynkeby havde før Fødevarekontrollens besøg, besluttet af ændre navnet fra ’16 saftige æbler’ til ’16 – juice fra saftige æbler’. Det mener Fødevarekontrollen er helt okey.

‘Fødevarestyrelsen vurderer at ’16’ ikke umiddelbart henviser til antallet af æbler i juicen, men udgør et brand, og derfor er mærkningen er ikke vildledende,’ skriver Fødevarestyrelsen.

Rynkebys marketingchef Lone Brandt forklarer det således; at leverandøren af æblejuice-koncentrat har løftet udbyttet ved presning, så antallet af æbler pr. liter er reduceret til cirka 11 afhængig af æblernes størrelse.

– Derfor har vi også sidste år ændret emballagen på produkterne.

– Fødevarestyrelsen er enig med os i, at mærkningen ikke er vildledende. Og nok så vigtigt; indholdet i kartonen er det samme som altid. Uanset antallet af æbler, som det kræver at presse en liter juice, er det 100 procent frugt og intet andet. Ellers må vi ikke kalde det for juice, pointerer hun.

– Tidligere gik der 16 frugter til en liter juice, og det gav i sin tid navn til 16-brandet. Da vi sidste år blev bekendt med, at udbyttet af presningen var forbedret, så ændrede vi mærkningen, så den efter vores overbevisning ikke er vildledende. Den konklusion deler Fødevarestyrelsen så åbenbart……