Af Camilla Uth Fotos: Private
Folketinget lagde 14 november 2023 op til regeringen at få tydeliggjort og samlet reglerne for servicehunde i En lov. Dette forslag har været til 1 behandling 23. januar 2024 og senest 14. marts.
Annebeth Michelsen 55 år fra Esbjerg er fodervært for servicehunde, det vil sige at hun modtager en udvalgt hvalp, når den er 8 uger gammel, og så passer hun den, indtil den er 3 måneder. Det er et stort ansvar, for det er vigtigt at hvalpen bliver socialiseret og vænnet til andre mennesker idet den på sigt vil have et job som følgesvend til en borger med enten fysisk eller psykisk handicap.
Annebeth har haft glæde af at have to servicehunde under sine vinger, den første, Cody en sort spids, fik hun sidste forår og sidst har hun haft fornøjelsen af Meggie en chokoladebrun labrador. – det handler om at socialisere dem og lade dem komme ud og møde andre hunde og mennesker. Man skal godkendes som fodervært, og derefter får man den nødvendige oplæring, samt modtager en mappe, der omhandler træning af hunde, fortæller hun.
Når man er blevet godkendt som fodervært, vil der være en professionel hundetræner fra servicehundeforeningen indover i de tre måneder, hunden er i pleje, hunden bliver løbende vurderet, og der bliver givet gode råd og vejledning til træning og socialisering af hunden, og ved hvert besøg får man nye øvelser, at lære hunden. – Det er ligesom at få et barn, og ved hver ny hund så starter man forfra, det er foderværten der har det hårde arbejde, fortæller Annebeth.
Hvorfor blive fodervært?
Man kan jo unægtelig ikke undgå at blive knyttet til en lille hund, som i tre måneder bliver en tæt del af familien, og det har da heller ikke været let at give slip på dem for Annebeth, men som hun siger – jeg prioriterer at gøre ting, der giver mening, og det her giver meget mening, så da jeg erfarede, at Servicehundeforeningen manglede foderværter, for uden foderværter – ingen servicehunde, så jeg meldte mig som fodervært, fordi jeg gerne vil gøre en forskel for mennesker, som har brug for det.
Der er ingen tvivl om, at det at være fodervært giver meget mening. Der findes borgere i Danmark for hvem, det at komme ud er en kæmpe udfordring enten pga. fysisk, men også psykisk nedsat funktionsevne, det være sig angst, stress, PTSD. En servicehund vil i de tilfælde være en uvurderlig støtte i at kunne begive sig ud i det offentlige rum, hvorfor det er så uendeligt vigtigt, at hunden bliver trænet i at være social.
Annebeth er efterhånden et kendt ansigt i bybilledet, for hun har haft Meggie med de fleste steder i midtbyen. – det er tilladt at tage en servicehund med alle steder, hvis den bærer sin vest med et emblem, der indikerer den er på arbejde, fortæller hun, og fortsætter, dog kan butikker cafeer osv. Nægte hunden adgang, mens den er under oplæring, i det den ikke bærer vesten, men jeg har sjældent haft problemer, de steder jeg kommer mest. Den største hurdle har været andre mennesker der har været uforstående, fordi de ikke har fået lov til at medbringe deres hund, når de kunne se, der var en hund i forvejen, afslutter hun.
Det foretrukne sted for både Meggie og Annebeth har været Nespresso House i Kongensgade, her har der aldrig været problemer med at få Meggie med ind, og på 1. sal, det foretrukne spot, har Meggie ligget på sit tæppe, imens Annebeth har drukket sin Chai Latte og gennem de store vinduer har de kunnet nyde udsigten over gågaden.
Kemi er vigtigt
Når forløbet hos foderværten er afsluttet, gennemgår Servicehunden et træningsforløb, inden den kommer ud i et blivende hjem. En servicehund lærer omkring 30 forskellige kommandoer, og den er trænet til at kunne fornemme skiftende sindsstemninger hos sin ejer og agere derefter, derfor er det meget vigtigt, at man ikke tilgår en hund, der er på arbejde. Det er et levende væsen med følelser, der trods intensiv træning godt kan blive distraheret, så det skal respekteres.
Man ansøger om en hund hos Servicehundeforeningen, og der bliver lagt stor vægt på, at kemi mellem hund og ejer, for hunden bliver ens egen, og den skal kunne aflæse sin ejers behov. Servicehunden er meget intuitiv, den bruger så at sige sit eget nervesystem til at regulere sin ejers nervesystem, så det med kemien er altafgørende.
Det er oftest mennesker, der bor alene, der modtager en Servicehund, og har man psykiske udfordringer, hjælper hunden en med at komme ud af døren og ud til aftaler hos f.eks. læge, tandlæge og andre instanser. Man betaler selv for hunden og står for udgifter til foder, dyrlæge osv., men man kan ansøge om at få hunden som et hjælpemiddel, og det vil være tilladt at holde hund i en lejlighed, hvis det drejer sig om en servicehund.
Loven omkring de samlede regler for servicehunde er ikke vedtaget endnu, men i mellem tiden er der mennesker som bl.a. Annebeth der gør en forskel inden for de rammer der eksisterer lige nu.