Tekst: Camilla Uth Fotos: KomEsbjerg

Hvis du af og til har din gang på Fanø, har du med garanti oplevet lyden af både en og flere FZmotorer. Som perler på en snor har de, FZ´erne i forskellige farver indtaget både stranden og diverse stier på den skønne ø. Anført af en mand for hvem livskvalitet, et godt grin samt glæden ved naturen er i højsædet.

Manden hedder Jan Dorner, bosiddende i Esbjerg, gift og far til to voksne børn.

Jan har en livslang tilknytning til Fanø og Fanøs historie, hvorfor det for ham er faldet helt naturligt at køre disse guidede ture med et publikum, der spænder fra 16 -75 år, og som tæller både han og hunkøn. Gæsterne kommer fra hele landet, nogle fra udlandet, og der foretrækkes at køre med mindre grupper, for at alle kan få hele oplevelsen med.

-Det skal være sjovt, siger Jan med et smil, og smilet kendetegner ham, derudover har han en karisma samt en formidlingsevne som få. Denne cocktail er selve humlen i succesen omkring knallertturene. – Det er ikke bare en knallert tur, siger Jan og fortsætter- Folk skal have en oplevelse af mig, og en oplevelse får man helt sikkert, for Jan har fravalgt radiokommunikation i hjelmene. – det bliver simpelthen for mekanisk, afslutter han.

I stedet lader han overraskelsesmomentet råde, der skal være tid til at standse, mærke og snakke om naturen. Kigge på rådyrene der pludselig krydser vejen, besøge nogle af Fanøs kendte monumenter, kirken i Nordby, bunkerne på stranden, havnen og Kikkebjerget. Uanset hvilke ting, der bliver sat som punkter på turen, har Jan en historie at fortælle ”Røverhistorierne”, som han kalder dem, men dog alligevel faktuelle, hvorfor mange af dem afføder eftertænksomhed blandt hans gæster.

Fanø og Fanøs natur betyder meget for Jan, og han har derfor udviklet en app, der hedder stranddetektor, netop for at udbrede kendskabet til nogen af de skønne og ikke mindst spiselige planter, man kan finde ved Fanøs strand, et godt og brugbart redskab at have med sig, hvis man holder af at sanke i naturen.

Den historiske interesse har Jan haft med sig helt fra barnsben, og idet, han er en fantastisk og indlevende formidler, er det ret så fængslende at lytte til ham. Røverhistorierne gemmer han til knallertturene, for de er en stor del af oplevelsen, sammen med duften af hav, naturen og så uendeligt meget mere af det, der er selve sjælen ved Fanø.

 Har du endnu ikke set Fanø fra en FZ´er, kan det anbefales at prøve, det er med garanti turen værd.