[smartslider3 slider=52]

Tekst: Ebbe Salomonsen   Fotos: Poul Helt

Mange benyttede muligheden for at undersøge, kikke på, og afprøve nye teknikker – fra robotter til kodninger, simulator, 3D-print og meget mere.

På Hovedbiblioteket var der i lørdags samlet en lang række firmaer, foreninger og uddannelsessteder, hvor de viste den nyeste teknologi og gav publikum en mulighed for at prøve og spørge.

En aktiv forening er “Eksperimenterende Danske Radioamatørers Esbjerg afdeling”, der havde en stor bane hvor flere robotbiler kørte rundt styret af streger. Med små samlesæt for begyndere blev der bygget en lille printplade med lys, og det er måske starten til robotten der dypper ringen og puster luft ud og skaber sæbebobler.

Syddansk Universitets – ingeniørstuderende har udviklet en robotarm der kan styres kun ved hjælp af en hånds bevægelse, Det er en teknik der i dag bruges til operationer. Robotten udfører arbejdet, men det er lægen der styrer robotten.

3D printere kan skabe utrolige ting med stor nøjagtighed og der er stort set ingen grænser for hvad der er mulighed for at skabe.

For de små nysgerrige var der også muligheder for at afprøve robuste robotter, der kunne styres ved at tryk på knapper og der blev hurtigt afprøvet.

Virtual Reality-briller kan give store oplevelser og mange ville gerne prøve, at styrer en helikopter til landing eller bevæge sig rundt i et rum enkelte fik sig også en på opleveren med en tur op i tårnet i Ribe Domkirke. Der var rigtig mange muligheder for at afprøve muligheder ved de mange stande der alle havde noget at byde på.

En sådan mulighed – hvor ny teknik bliver vist frem – burde gentages flere gange om året for at fremme forståelsen for alle muligheder med ny teknik og for forskning af nye produkter. Her var det godt at Syddansk Universitet også var med og kunne præsenter noget af den nyeste forskning, der er en del af debatten om der skal produceres mere olie fra Nordsøen og hvilke spørgsmål der skal besvares i den kommende debat.