Af Redaktionen   Kilde: ritzau fokus

Vi nærmer os december måned og igen i år skal pakkekalenderen fyldes med 24 små pakker, og de skal både være sjove, hyggelige og farverige!

Butikkerne bugner med masser af små skøre gaver, der er billige fx modellervoks eller monsterslim og særligt i netbutikkerne.

Men Miljøstyrelsen advarer nu imod at man køber legetøj og plejeprodukter i netbutikker uden for EU efter at de har fundet ulovlige kemikalier i en lang række tilfælde.

Derfor lanceres nu en kampagne, der skal guide forbrugerne uden om børneprodukter med skadelig kemi.

– Alt for mange netbutikker uden for EU sælger legetøj med kemikalier i, fortæller miljøminister Lea Wermelin og fortsætter: – Nu hvor danske forældre skal i gang med at købe julegaver og pakkekalendergaver på nettet, hvor de tror, de danske regler er gældende, giver vi dem information om, at man skal kigge sig for.

Problemet er, at netbutikkerne uden for EU ikke skal leve op til EU-lovgivningen. Det gælder udenlandske sider om Wish, Amazon, Light in the Box og Alibaba.

Der er blandt andet fundet ulovlige mængder af ftalater, der kan virke hormonforstyrrende, og stoffet bor, som kan være skadeligt for forplantningsevnen.

På kampagnesitet deler Miljøstyrelsen i samarbejde med en lang række medlemmer af Kemikalieforum masser af gode råd så man som forældre kan navigere uden om de ulovlige stoffer i legetøj, kosmetik og plejeprodukter.

– Mit bedste råd er, at man handler i netbutikker, der har hjemme i EU, for der har vi fælles regler, siger Lea Wermelin. Det er derfor en god idé at tjekke, hvilken informationer der står om sælgeren, og står der ikke noget bør alarmklokkerne ringe.

Claus Jørgensen er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, som også deltager i kampagnen. – Vi har kigget på forskellige onlineportaler, og vi fandt ftalater, som ikke må være i legetøj, i en tredjedel af tilfældene.

– I balloner fandt vi også de ulovlige stoffer nitrosaminer og nitroserbare stoffer, som virker kræftfremkaldende, fortæller han.

Derfor lyder rådet også, at du bør holde dig inden for EU, når der skal købes legetøj. Det er særligt vigtigt, når det gælder sager til børn, fordi de er mere sensitive.

Derudover skal du være ekstra påpasselig, når det gælder børn under tre år, som kan finde på at putte legetøjet i munden.

– Især hvis det er blødt plastlegetøj, er der risiko for, at det kan indeholde ftalater, siger Claus Jørgensen. Han råder også forældrene til at forhøre sig om indholdsstoffer i butikken eller på webshoppen. Mærk efter, om virksomheden har styr på det, de sælger. Og vær også kritisk ved nye diller som eksempelvis squishies eller slim, slutter han.