Af Redaktionen

Borgere, der ringer 112, får nu automatisk sporet deres placering af alarmcentralen, der med et nyt system kan spore borgernes location med 10-50 meters nøjagtighed.

Når danskere fremover griber telefonen og taster 1-1-2, vil alarmcentralen igennem et nyt, forbedret system få information om borgerens nøjagtige position med det samme, for med teknologien Advanced Mobile Location (AML) kan myndighederne spore borgerens placering med 10 til 50 meters nøjagtighed.

Den nye teknologi skal være med til at forhindre, at udrykningskøretøjer i visse tilfælde når sent frem, fordi 112 ikke fik oplyst en præcis adresse fra borgeren. Sporingsteknologien kan i sidste ende være med til at redde menneskeliv, fordi beredskaberne nu meget hurtigere kan nå præcis frem til borgerne med hjælp, lyder det fra Rigspolitiet.

-Jo mere præcis information om placering vi kan få, desto bedre kan vi håndtere de enkelte alarmopkald. Det vil øge mulighederne for at få hjælpen hurtigere frem og potentielt kunne redde menneskeliv. Samtidig vil AML forbedre arbejdsbetingelserne for personalet i alarmcentralerne, så de kan yde en bedre service til borgerne, siger Jesper Kammersgaard, der er afdelingschef i Rigspolitiet.

Landets alarmcentraler indførte oprindeligt systemet i august 2019, men i første omgang kunne teknologien kun bruges på telefoner med et Android-system. Med den nyeste opgradering er systemet nu også kompatibelt med Apple-telefoner og dækker dermed op mod 98 procent af alle opkald til alarmcentralen fra danske mobiltelefoner, skriver branchemediet Beredskabsinfo.dk.

Meget mere brugbar end app

Før AML-systemet blev taget i brug, lå præcisionsniveauet ved opkald til alarmcentralen og svingede mellem 200 meter og op til ti kilometer, mens den nye teknologi gør det muligt med langt større præcision at lokalisere hændelser, der ikke finder sted på en specifik adresse såsom færdselsuheld, selvmordstruede personer, brand på større landområder og akutte medicinske tilfælde uden for hjemmet. Det kan også være særdeles vigtigt, hvis et barn eller andre, ikke kender den nøjagtige adresse, og har brug for alarmcentralen.

Når der ringes 112, registrerer mobiltelefonen, om navigationssystemet er slået til. Er det ikke tilfældet, vil det blive aktiveret, ligesom der ved opkaldets start automatisk sendes en SMS til alarmcentralen med borgerens placering.

Teknologien kan også bruge wi-fi til at fastslå placeringen, hvis det signal er stærkere end mobilsignalet. Teknologien afhænger ikke af, om borgeren har en specifik app installeret eller af, om vedkommende husker at benytte den. Det er derfor meget mere brugbart end 112-appen, der også sender besked til alarmcentralen om, hvor den, der ringer, befinder sig. En løsning der uden tvivl vil kunne redde menenskeliv.