Af Redaktionen

Den 2. oktober slår Skagens Museum dørene op for vinterens særudstilling, Vores Værker. 63 forskellige mennesker har hver udvalgt et værk fra museets samling, der præsenteres ligeværdigt sammen med deres 63 fortællinger om hvorfor netop disse værker betyder noget særligt for dem.

-Kunst er skidevigtigt. Det her er et over hundrede år gammelt brev, som man stadig kan forholde sig til. Det går på tværs af tid. Dets nærvær gør, at man reflekterer over lignende situationer i samtiden, lyder blandt andet begrundelsen fra kunstneren Erik A. Frandsen om sit valg til udstillingen. Vores Værker er en genopsætning af sidste vinters udstilling, der kun nåede at være åbent for publikum i 11 dage.

-Vi har valgt at genophænge udstillingen, der kun fik 11 dages åbningstid, så de mange smukke og tankevækkende beretninger kan nå ud til publikum, der også inviteres til at deltage. Vores Værker er nemlig mere end kunst. Den er også en præsentation af mødet med kunsten og de mange personlige fortællinger, der er med til at belyse og understrege, at museets samling af skagensmalernes kunst tilhører os alle for evigt. At samlingen er en stor og fælles arv, som vi alle har adgang til, og som alle kan have et forhold til, siger direktør for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.

Vores Værker er ganske vist en klassisk kunstudstilling, hvor der hænger udvalgte værker af skagensmalerne på væggene, men udvælgelsen af værkerne er alt andet end klassisk. Det er nemlig ikke museets kunsthistorikere, der har valgt kunstværkerne, men en flok mennesker udefra, som med deres valg og tanker bringer nye perspektiver og historier ind i udstillingssalen. De 63 forskellige mennesker bidrager, med andre ord, med nye fortællinger om vores værker.

Udstillingen indeholder 63 værker valgt af f.eks. politikeren, skoleklassen, præsten, skuespilleren, sygeplejersken, meteorologen, forfatteren, gartneren, kunstneren og mange flere. Malerierne hænger side om side med deres fortællinger om, hvad værkerne betyder for dem.

-I denne udstilling lader vi beskuerne af værkerne tale, fordi det er de tanker, værkerne vækker, og de fortællinger og dialoger, de sætter i gang, der lærer os mere om kunsten, os selv, vores historie og vores nutid. Og selvom vi synes, at kunsten er vigtig i sig selv – det er jo os, der passer på den – så får den endnu større betydning, fordi den også er vigtig for en masse andre. Derfor består denne udstilling af både værker og fortællinger, og de hænger ligeværdigt ved siden af hinanden, siger Lisette Vind Ebbesen.

De 63 deltagere i udstillingen har valgt værker af Anna Ancher, Michael Ancher, P.S. Krøyer, Marie Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen, Oscar Björck, Carl Locher, Einar Hein, J.F. Willumsen, Helga Ancher, Martinus Rørbye, Johannes Wilhjelm, Christian Krohg, Alfred Olsen, Viggo Johansen, Valdemar Irminger, Wilhelm Kyhn, Hans Smidth, Emil Gotthard Ekman og Oscar Herschend.

Udstillingen rummer en digital del, hashtagget #voresværker, som inviterer til brugerinddragelse. Alle kan nemlig bidrage til udstillingen og vise deres eget perspektiv på kunsten ved at lægge et opslag på Instagram med et værk, der betyder noget særligt for dem, fortælle hvorfor og tilføje #voresværker.

-Vi vil gerne skabe endnu mere plads til samtaler om kunst og kulturarv, og derfor håber vi selvfølgelig også, at rigtig mange vil være med ved at dele deres historier og oplevelser af kunsten med os og hinanden, siger Lisette Vind Ebbesen.

#voresværker fungerer både som et digitalt udstillingsrum, der gør det muligt at inddrage endnu flere valg og fortællinger end de 63, der hænger i den fysiske sal på Skagens Museum, men hashtaggets opslag indgår også i udstillingen, hvor en skærm løbende synliggør alle nye valg og vælgere og gør dem til en del af udstillingen. Dette digitale element skal understøtte udstillingens budskab om, at forskellige perspektiver på en velkendt samling understreger dens betydning på tværs af generationer, professioner og landsdele.

Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet.