Tekst og fotos: Ebbe Salomonsen

Solen skinnede i weekenden og der var mange spændende udtryk i billeder, skulpturer og ideer i de åbne atelierer i Esbjerg, men der var ikke så mange gæster.

På vores lille rundtur var vi på besøg hos en række forskellige medlemmerne af Kunstner Gruppen ”Blå Døre”. Og her var der mange spændende billeder der gav stof til eftertanke og glæde over farvevalg og motiver.

For det er altid interessant at se hvad der bliver arbejdet med, og om der bliver lagt op til fortolkning.

Skulptur, keramik eller billeder de har alle et udtryk som kan glæde og hos de enkelte kunstnere var der lagt et stort arbejde i at præsentere de enkelte ting.

Vi var på besøg hos Lotte Danger Pedersen og Per Lenholdt til en lille snak.

Lotte Danger Pedersen arbejder med nye udtryk i ler

I nogle år er der blevet arbejdet i porcelæn som er finere i sit udtryk og hvor tilgangen til arbejdet er en smule anderledes end med stentøj. Lottes porcelæn fremstår mere spinkelt omend det er stærkt. Men nu er tiden kommet til at prøve noget helt andet.

Leret kan fascinere og nu bliver lerkrukker bygget op. Færdige stykker ler med mønster bliver forenet, stabile nok til at blive stående i den form der er ønsket. Krukkernes spændende overflade giver mulighed for at få glasuren til at spille sammen med det samlede udryk.

Det mere håndværksmæssige arbejde med leret, bliver ind imellem afløst af akvarelfarver på papir der i store strøg bliver fordelt med et ”taletids kort”, hvilket giver billedet en lethed, en linje der måske danner en horisont, en spændende måde at give ro i billede, selvom billedet måske tolkes som en storm med et synligt tordenvejr der er på vej.

Lotte Danger Pedersen er 53 år og har sit værksted i Kirkegade 14, overgården i baghuset og ned i kælderen.

Per Lenholdt udfordrer sine beskuere

Umiddelbart ser beskueren en ældre by, hvor husene er flettet ind hinanden, men der er noget der ikke stemmer. Det hus kan ikke være der, det ender uden for billede, og det er ikke nok med det ene hus, der er tre andre linjer der ender uden for billedet.

En lunde har drejet hovedet og betragter en stor ørn som har drejet hoved og ser med hen over Lunden. De to sider på toppen af fjeldet og har udsigt til et fyrtårn der er placeret på et sted for at hjælpe skibe i sikker havn, men hvilken havn. Billedet kan kaldes ”et umaget par” der er plads til fortolkning. Der er flere spændende billeder der også kan fortolkes.

Per Lenholdt holder sine billeder i stamme linje og med en stor farve skala, han benytter sig af at kunstneren har friheden til at skabe debat og drage beskueren i tvivl.  Per Lenholdt er 68 år og har sit galleri på Frihedsvej 41.

”Blå Døre” der i alt har 26 kunstnere med er et kultur- og kunsttilbud som altid er forfriskende at besøge!

Her ses desuden også billeder af Johny Wilslew – Lene Hassig Vilslev og Rene Iversen