Af Redaktionen

Mange række tog, der er fuldt booket, kører rundt med rigtig mange tomme sæder. Kunderne glemmer ganske enkelt at afbestille deres pladser.

Op mod hver fjerde, der har bestilt plads i et tog, bliver væk. Og når billetten ikke bliver afbestilt, kan pladsen ikke gives videre til andre rejsende, oplyser DSB’s informationschef, Tony Bispeskov.

– Vi oplever det i den grad i stigende omfang. – Og nu bliver det en endnu større udfordring, fordi flere vender tilbage til togene, i takt med at samfundet åbner, og det giver et større pres på togene, siger han.

På grund af Corona situationen må selskabet kun have passagerer svarende til 50-70 procent af pladserne alt efter togtype.

Rejsende skal derfor have en gratis pladsbillet for at komme med en række af DSB’s tog, men reglen fører samtidig til, at tog jævnligt kører rundt med flere tomme pladser end nødvendigt.

– Vi estimerer, at op imod 25 procent i nogle tilfælde er ‘no show’, altså kunder der har bestilt pladsbillet, men ikke møder op og ikke husker at afbestille igen, siger Tony Bispeskov.

Passagerer uden pladsbillet risikerer at få en bøde

Han erkender, at det specielt kan være en udfordring for pendlere, da de kan have svært ved at vide, hvornår de præcist får fri.

Så for at undgå at gå forgæves og stå og vente på stationerne er der flere, som netop bestiller pladsbilletter til mere end en afgang.

– Vi kan kun igen og igen opfordrer vores kunder til at afbestille pladsbilletten, man ikke bruger, så en anden får glæde af den, siger Tony Bispeskov.

DSB forsøger at afhjælpe problemet ved at sætte ekstra vogne på tog, så de bliver ekstra lange på de afgange, hvor der typisk er mange kunder. Alligevel giver det en række udsolgte afgange, særligt på en hoved strækning mellem eksempelvis København og Aarhus.

Det er myndighederne, som har besluttet, at togene ikke må fyldes helt.

Ifølge informationschefen har DSB umiddelbart ingen planer om at genindføre betaling for pladsbilletter, men der er krav om pladsbillet.

DSB er i løbende dialog med Transportministeriet om eventuelle lempelser, men indtil videre er der fra transportminister Benny Engelbrecht (S) ikke lagt op til.