Af Redaktionen Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune og vores vidunderlige Vadehav er udvalgt til at være et af de fem særlige steder, som TV 2 og Den Danske Naturfond i uge 20 har valgt at sætte fokus på i forbindelse med deres tv-indsamling: ”Danmark redder jord”.

Tidevand, trækfugle, kiselalger og stormfloder. Det er alt sammen noget af det, som danskerne gerne skal blive meget klogere på, når TV 2 i morgen mandag den 17. maj 2021 besøger Vadehavet, og blandt andet sender Go’ Morgen Danmark og TV 2 Vejret live fra vandkanten i Esbjerg Kommune.

I hele uge 20 stiller TV 2 skarpt på Danmarks vilde dyr og planter og truslerne mod alt for mange af dem. Det sker med initiativet ”Danmark redder jord” og i samarbejde med Den Danske Naturfond, hvor danskerne skal engageres, så der kan samles penge ind til en mere mangfoldig natur.

”På en tur rundt i Danmark er det helt naturligt, at vejen falder forbi Vadehavet og marsken. Det er natur, som altid imponerer med sin storhed, og hvor land og hav smelter sammen, som ingen andre steder. Her er levesteder for fugle, fisk, planter og mange andre dyr, som gør området meget unik – også på internationalt niveau. Og når der samtidig er et godt samarbejde med Esbjerg kommune, Nationalpark Vadehavet og Vadehavscenteret, er det helt oplagt at være på besøg netop her’, siger Flemming Nielsen; direktør i Den Danske Naturfond.

Spændende program

Vadehavet er særligt udvalgt til at kickstarte kampagnen, og Esbjerg Kommune har fået stor hjælp fra Vadehavscentret, Myrthue og Nationalpark Vadehavet til at sætte gang i en masse spændende naturprojekter.

”Vi er jo ikke et sekund i tvivl om, at vores fantastiske Vadehav er et helt unikt område – der jo er Unesco Verdensarv. Derfor er jeg rigtig glad for, at de engagerede folk fra Vadehavscentret, Myrthue og nationalparken har hjulpet os med at stable et spændende program på benene, så vi kan dele al vores viden om Vadehavet med resten af Danmark. Vi håber jo, at vi kan være med til at få samlet penge ind til en mere mangfoldig natur i Danmark,” Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

For at gå forrest har Esbjerg Kommune inviteret en række virksomheder med på en nattevandring over havbunden fra Vester Vedsted til Mandø natten til den 17. maj. En nat, der bliver guidet af Klaus Melbye, direktør for Vadehavscentret, og som koster 10.000 kroner pr. person. Penge, der går ubeskåret til indsamlingen ”Danmark redder jord”.

Herudover sættes der gang i en Bioblitz, hvor de største børnehavebørn fra Børnehus Syd i Egebæk-Hviding, 7. klasse fra Vadehavsskolen, en gymnasieklasse fra Herning og støtteforeningen for Vadehavscentret skal dyste om at finde flest dyre- og plantearter i, omkring og over Vadehavet. Her donerer vognmands- og renovationsforretningen Marius Pedersen et beløb pr. fundne art, så der også herfra kan samles penge ind til en mere mangfoldig natur.

Ligesom nationalparkskibet ’Vadehavet’ sejler TV 2 Vejret ud for at se på Vadehavet fra vandsiden, prøve kræfter med det drilske tidevand og forhåbentligt få gode billeder af de mange hundrede sæler på sandbankerne.

Mandag aften sender TV Syd live fra Vadehavet i deres 19.30 udsendelse, hvor der følges op på de mange aktiviteter i løbet af dagen. Her er man velkommen til at komme med en madkurv og være med til at nyde Vadehavets vidunderlige natur. Selvfølgelig i god Corona-afstand. Mødested er parkeringspladsen for enden af Mandø Ebbevej – men bilerne kan parkeres ved Vadehavscentret.

FAKTA

  • TV 2 samarbejder med Den Danske Naturfond om indsamlingskampagnen, der skal opkøbe jord, hvor naturen bliver genoprettet og sikret for eftertiden. Hermed skabes nye og flere levesteder for dyr og planter.
  • Mandag den 17. maj sættes der særligt fokus på Vadehavet i Esbjerg Kommune – hvor kommunen, Vadehavscentret, Myrthue og Nationalpark Vadehavet har hjulpet tv-folkene med at finde de bedste historier fra og om Vadehavet frem.
  • Udover Vadehavet i Esbjerg Kommune besøger TV 2 også: Botanisk Have + Sankt Kjelds Kvarter i København, Møns Klint, Hammer Bakker

og Randers Naturcenter.

  • TV 2s og Den Danske Naturfonds kampagne kulminerer med et direkte indsamlingsshow søndag 23. maj, som er dagen efter FN’s internationale biodiversitetsdag. I forbindelse med showet kan private og virksomheder donere til kampagnen, som gør det muligt at opkøbe én kvadratmeter jord for hver 12 indsamlede kroner. De opkøbte arealer genoprettes til vild natur, som beskyttes for altid.