Af Redaktionen

IT-kriminelle har de seneste dage sendt massevis af afpresningsmails rundt, hvori de truer modtagerne til at betale et beløb for ikke afsløre deres webhistorik. Man skal dog aldrig betale, lyder det klokkeklart fra Rigspolitiet!Det er ikke kun de virtuelle gækkebreve, der lander rundt omkring i de danske postkasser for tiden. Og når hverdagen starter igen i morgen vil mange sikkert få en grim overraskelse. For Kriminelle personer har de seneste dage sendt massevis af afpresningsmails i omløb.

Siden skærtorsdag har Rigspolitiets Cybercrime Center (NC3) modtaget 170 anmeldelser fra borgere, der har modtaget en af disse afpresningsmails. Det er e-mails, der typisk sendes rundt til rigtig mange modtagere, fortæller politiinspektør fra Rigspolitiets Cybercrime Center, Claus Birkelyng:

-De IT-kriminelle sender dig en mail, hvor de angiver dit password, samtidig med at de skriver, at du har besøgt nogle pornohjemmesider. Samtidig truer de med at sende dokumentation for dette til dine Facebook-kontakter, såfremt du ikke betaler et beløb i bitcoins.

Det anførte password i mailen kan være modtagerens rigtige password, eller ét vedkommende brugte for år tilbage. Fælles for disse mails er, at det anførte password stammer fra diverse onlinetjenester, der på et tidspunkt er blevet hacket, og hvor de kriminelle har fået adgang til mailadresse og adgangskode.

-De her IT-kriminelle håber på, at måske bare én ud af hundrede modtagere hopper i med begge ben og betaler. Men det skal man aldrig gøre. Man skal slette mailen, og fremgår det af afpresningsmailen, at de kriminelle har et kodeord, man stadig bruger, så skal man ændre det straks, siger Claus Birkelyng.

Du kan finde gode råd både om password og anden sikkerhed på nettet på App’en ”Mit Digitale Selvforsvar”.