Af Sabina Schmidt   Kilde Mobilabonnement.dk

Hvor meget må politiet egentlig kigge i din mobil? Det afhænger meget af, om den er låst med pinkode, fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, forklarer en ekspert.

Ved du, hvad der skal til før politiet må kigge i din mobiltelefon? Det spørgsmål er blevet aktuelt fordi Højesteret skal tage stilling til, om politiet må bruge fingeraftryk for at få adgang til en mistænkts mobiltelefon.

Mobilabonnement.dk har talt med Lene Wacher Lentz, der er ph.D-studerende ved Aalborg Universitet og forsker i politiets digitale efterforskningsmuligheder, for at få en forklaring på, hvornår politiet må kigge i danskernes mobiltelefoner. Og de færreste er nok klar over, at lovgivningen skelner mellem, hvordan telefonen er låst.

– Man har ikke pligt til at udtale sig. Man skal kun sige sit navn, adresse og fødselsdato, men derudover kan man ikke tvinges til at sige noget. Så politiet kan ikke tvinge folk til at fortælle deres pinkode, men stort set alt andet kan bruges i en straffesag, Lene Wacher Lentz, der også er tidligere anklager ved Nordjyllands Politi, og fortsætter:

– Hvis man vil sikre sin mobiltelefon mod, at politiet umiddelbart kan få adgang til den, skal man låse den med pinkode og ikke fingeraftryk og ansigtsgenkendelse.

Er mobilen låst med fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse er politiets ret til at kigge i mobilen meget bredere, fortæller hun.

– Hvis politiet vil have adgang til en mobiltelefon, er det en ransagning. Men efter retsplejelovens regler, skal der ikke ret meget til, før politiet må gennemføre sådan en. Og de nye måder, man kan få adgang til en mobiltelefon på er ikke reguleret, fortæller eksperten.