Af Redaktionen

Det spanske øhav, græsk arkitektur eller krystalklart badevand på Cypern? Salget af charterrejser boomer i øjeblikket hos Spies, som nu løfter sløret for danskernes fortrukne rejsemål i sommerferien. Ifølge cheføkonom i Spar Nord er det den længe ventede ketchupeffekt, rejsebureauerne nu oplever.

Coronapandemien satte brat en stopper for mange danskeres drømme om varmere himmelstrøg og hvide sandstrande. Men med markant færre rejserestriktioner er danskernes rejselyst nu for alvor skudt i vejret. Det mærker man tydeligt hos Spies, hvor salget af charterrejser igen er tilbage på samme niveau som før pandemiens indtog. Det viser en ny opgørelse fra det danske rejsebureau, der også løfter sløret for danskernes foretrukne rejsemål i sommerferien.

– Vi har i høj grad mærket et boom i salget af rejser til sommer, der betyder, at salget nu igen er på samme niveau som i 2019. Og faktisk er antallet er bookinger for juli hele ti procent højere end normalt, og det viser med al tydelighed, at danskernes rejselyst er ualmindelig stor. Det er især de mere klassiske rejsemål, der hitter hos danskerne, som primært vælger de trygge destinationer, de kender, og det er ikke så overraskende efter mere end to år med coronapandemi, siger produktchef hos Spies, Carlos Cebrian.


De spanske og græske øer topper igen i år listen over danskernes foretrukne sommerdestinationer, hvor Mallorca for andet år i træk er det mest populære rejsemål efterfulgt af Kreta. Herefter følger Cypern trop på en tredjeplads, mens også Rhodos og Gran Canaria sniger sig med blandt de fem mest bookede charterrejsedestinationer i sommerferien.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, oplever rejsebureauerne lige nu den ketchupeffekt, man igennem de sidste par år har vurderet ville komme, når coronapandemien igen stilnede af.

– Efter en lang periode med mange usikkerheder og skiftende rejserestriktioner har mange været begrænset til at holde ferie i Danmark, og det har forståeligt nok skabt en stor rejselyst. Samtidig har langt de fleste danskere under coronapandemien haft et lavere privatforbrug, hvilket har medført rekordhøje opsparinger. De danske husholdningers samlede indlån i bankerne er således vokset med omkring 25 milliarder kroner det seneste år og med hele 120 milliarder kroner siden januar 2020– svarende til omkring 10 procent af det årlige privatforbrug, siger Jens Nyholm og uddyber:

– Det stigende antal bookinger i år, og særligt i juli, er derfor et udtryk for en ketchupeffekt, som mange – og især turisme- og oplevelsesindustrien – har ventet på. Vi har allerede set den ved for eksempel restaurationsbranchen, og nu er det så for alvor rejsebureauernes tur. Derfor vil vi denne sommer, som følge af en markant højere efterspørgsel end normalt, opleve, at fly og hoteller hurtigere bliver udsolgt, mens priserne også er væsentligt højere, end hvad vi tidligere har set. Det gælder især de mest populære rejsemål, da sommeren formentlig fortsat bærer præg af pandemien og de medfølgende usikkerheder, hvilket vil få danskerne til i stor stil at søge mod europæiske og velkendte sommerdestinationer.

Flere danskere vælger charterferie

Længslen efter de europæiske solskinsøer og sandstrande har i samspil med danskernes gunstige privatøkonomi fået flere nye kunder til at bestille charterferie, og i den forbindelse præger coronaen stadig danskernes rejseplaner trods lempede restriktioner, lyder erfaringerne fra Spies:


– Særligt i år oplever vi, at rigtig mange som normalt ikke bestiller charterferie, vælger at benytte denne rejseform, og det skyldes ikke mindst, at forsikringer og tryghed fylder meget i danskernes bevidsthed. Vi har derfor fået flere nye charterkunder, som især er et populært valg blandt børnefamilier, der ønsker at rejse med ro i maven og have en større tryghed både før, under og efter rejsen, slutter Carlos Cebrian.

Top-10: Danskernes foretrukne rejsemål for flyrejser (charter, sommeren 2022):

  1. Mallorca
  2. Kreta
  3. Cypern
  4. Rhodos
  5. Gran Canaria
  6. Tyrkiet (Alanya og Side)
  7. Tenerife
  8. Madeira
  9. Kos
  10. Rom

Kilde: Spies