Af Redaktionen
Der er udbredt samfundssmitte i Danmark, og det er vigtigt, at vi bevarer epidemikontrollen. I den kommende tid bør du begrænse din omgangskreds til meget få personer, og så vidt muligt undgå at få besøg derhjemme.
Vi skal alle gøre noget ekstra for at begrænse smitte med coronavirus i den kommende tid. Antallet af personer, som vi hver især mødes med, har betydning for smittespredningen. Derfor er det vigtigt, at vi primært ses med vores egen husstand, ser så få som muligt og at vi aldrig er mere end fem sammen.
-Vi har allerede brugt det at se færre mennesker, som et værktøj til at bremse epidemien. På baggrund af den seneste udvikling justerer vi nu på vores råd og anbefaler, at alle ser endnu færre mennesker. Det betyder, at vi i den kommende tid primært skal holde os til at se de mennesker, vi bor sammen med og evt. vores allernærmeste, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen vil i dag iværksætte en større informationsindsats, som har fokus på de skærpede anbefalinger. Kampagnen vil understrege, at man skal aflyse aftaler, der ikke er strengt nødvendige, at man skal se så få som muligt, og at man skal ses udenfor. Derudover skal man som altid blive hjemme og gå i selvisolation, hvis man har symptomer, er testet positiv eller er nær kontakt. Den nuværende situation i Danmark betyder også, at Sundhedsstyrelsen aktuelt anbefaler mindst 2 meters afstand mellem personer, også i det offentlige rum.
De restriktioner, der har været indført for at begrænse smittespredningen, og også de skærpede restriktioner kan godt have negative konsekvenser og man skal være opmærksom på at fx ensomhed og dårlig trivsel er noget flere oplever i denne tid.
-Vi har alle skulle omlægge vores hverdag de sidste mange måneder, og det er noget der påvirker os. Mange er bekymrede, ensomme eller har på anden måde været påvirket af situationen, og vi ved at det for mange er en svær tid. Det er vigtigt at, at vi er opmærksomme på hinandens reaktioner og tilpasning til den usikkerhed, der kan opstå under epidemien, siger Helene Probst.
Sundhedsstyrelsen vil derfor allerede i næste uge lave en informationsindsats om mental sundhed og trivsel. Her er det vigtigt at slå fast, at hvis man trives dårligt på grund COVID19 restriktionerne, så kan det være en naturlig reaktion på en unaturlig situation, som man dog skal være opmærksom på at få gjort noget ved. Informationsindsatsen vil bl.a. komme med råd til, hvad man selv, ens venner/pårørende eller andre kan gøre for at hjælpe. I første omgang vil der være fokus på unge og ældre borgere, senere vil indsatsen bredes yderligere ud.