Af Jan Poulsen

Interessen for at holde de danske farvande, kyster og strande fri for plastik, tomme dåser og andet affald har aldrig været større. Søværnet oplever således et boom i antallet af indsamlere af havfald – og nu kaster Danmarks 5. største bank sig ind i kampen.

Affald efterladt af besøgende og båret ind af bølgerne ved landets kyster udgør ikke alene en trussel mod vores miljø, men også vores dyreliv og vores mange naturområder. Det har fået flere end 28.500 ildsjæle til at kaste sig ind i kampen som havmiljøvogtere. Allerede i årets første ni måneder er der kommet 20 procent flere til end det samlede tal for hele 2020.

– Kombinationen af at gøre noget godt for naturen og indgå i fællesskaber med venner, familie og kolleger har været et trækplaster. Det ser vi blandt andet på antallet af havmiljøvogtere, som er steget markant de senere år, forklarer Birgitte Søby Vagnholm, ansvarshavende for havmiljøvogterkampagnen.

Nu kaster Danmarks 5. største bank sig under fanerne. Med involvering af medarbejdere, kunder, samarbejdspartnere, skoler, foreninger og andre fællesskaber indtager de landets kyster i uge 41 for at samle affald.

– I Spar Nord støtter vi op om initiativer, der kan være med til at sikre vores miljø og fremme bæredygtighed i hverdagen. Derfor har vi arrangeret en landsdækkende havfaldsindsamling for blandt andre vores medarbejdere og de lokale skoler og foreninger, så vi sammen kan gøre en forskel for det lokalsamfund, som vi er en del af, forklarer administrerende direktør Lasse Nyby og fortsætter:

– Håbet for indsatsen er at få skabt opmærksomhed omkring og tilslutning til Søværnets kampagne, Havmiljøvogterne, og sammen med dem sætte fokus på, hvordan vi hver især kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag.

Også Hos Spar Nord i Esbjerg ser man det som en positiv ting at gå ind i kampen

-Sammen kan vi gøre en stor forskel, og jo flere vi bliver, desto større forskel kan vi gøre. Eksempelvis har vi allieret os med et par folkeskoleklasser, som samler havfald i Marbæk, fortæller direktør i Spar Nord Esbjerg, Gertie Gorzelak.

– Ligesom vi sorterer affald, vælger energirigtige løsninger og generelt tænker mere og mere bæredygtigt, så er det også vigtigt, at vi værner om vores fælles miljø og passer på naturen og livet i havet og andre vandområder. Den opgave vil vi rigtig gerne være med til at løfte.

Banken har valgt at allokere arbejdstid til, at alle medarbejdere kan hjælpe med at sikre rene, danske farvande, søer og åer, og det vækker stor glæde hos medarbejderne i Esbjergs afdeling, der også selv er aktive brugere af de lokale naturområder.

Mange vælger i år at holde efterårsferien hjemme eller i sommerhuse langs landets kyster, og en tur til stranden kan derfor være en oplagt aktivitet. Sammen med Spar Nord vil vi i Søværnet gerne opfordre til, at danskerne benytter lejligheden til at tage del i kampagnen og dermed hjælpe med at nedbringe affaldet langs landets kyster. Vi ser det som en oplagt aktivitet i efterårsferien, som både kan være en lærerig og hyggelig for små og store.