Af Redaktionen

Søndag den 13. september blev der, i stiv blæst, afholdt Naturens dag og FIND VORES NATUR – i Vadehavet, med Fiskeri- og Søfartsmuseet. Omkring 100 børn og voksne kiggede forbi Esbjerg Strand, hvor de hjalp Fiskeri- og Søfartsmuseets formidlere med at finde alle de arter der lever på stranden, i vandet og i bunden af vores vilde, vidunderlige Vadehav.

Dagen blev afholdt som en del af VORES NATUR, hvor de naturhistoriske museer i hele landet afholdt Bio- og GeoBlitzer.

Deltagerne på de forskellige arrangementer var med til at kortlægge alle de arter som er i områderne omkring museerne – og derved vise hvor stor en biodiversitet vi har, og hvor meget forskelligt natur vi har i Danmark. Undervejs blev fundene registrerede og stederne blev sammenlignet. Med registreringen hjalp alle deltagende forskerne med at kortlægge, hvordan det står til med den danske natur. Den slags forskningsassistance fra borgerne kaldes CitizenScience.

“Her i Vadehavet har vi i søndags registreret 58 forskellige arter. Det er rigtig flot, især fordi vi var udfordret af blæsten, så det nærmest ikke blev lavvandet og vi kunne ikke komme ud og finde alle de arter som lever i Vadehavet.” siger biolog, Christine Røllike Ditlefsen. “Vi har fået en masse hjælp fra folk som kom forbi og fiskede, gravede og samlede alt fra planter til tang, rejer, krabber og meget mere. Det mest overraskende fund var nok en død alk, som jo er en havfugl, som må være blæst ind på stranden.”

Resultaterne af søndagens undersøgelse kan ses her:

https://www.inaturalist.org/projects/find-vores-natur

På lørdag er det World CleanUp Day, og som Danmarks museum for havet, organiserer vi naturligvis naturligvis en oprydning i området ved Esbjerg Strand, foran Fiskeri- og Søfartsmuseet. Mød os ved de fire hvide mænd og hjælp os med at skabe en Ren Strand. Sidste år var det en hyggelig dag, hvor der blev samlet en masse plast og affald fra standen og de kystnære områder.