Af Redaktionen
Studiestart står for døren, og det betyder, at mange unge skal i gang med at indrette studieboligen. Her er pladsen ofte knap, hvilket ikke mindst gælder på badeværelserne i landets største byer. Derfor kommer flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet med sine bedste råd til, hvordan du i forbindelse med en klargøring af studieboligen bedst muligt kan indrette det lille badeværelse.
August og september er for mange unge forbundet med studiestart, og det betyder også, at nyudklækkede studerende flytter til en ny by og ikke mindst bolig, der skal danne rammerne om de kommende uddannelsesår.
Studieboligens størrelse er ofte knap, og det kan skabe behov for at tænke i optimerede løsninger, hvis kvadratmeterne skal udnyttes bedst muligt. Det gælder ikke mindst i boligens badeværelse, som ofte er ganske småt i landets større byer, hvor mange uddannelser ligger:
– Når man står overfor en renovering af et badeværelse i en lejlighed i landets største byer, vil de ofte være beklædt med fliser på alle overflader. Det skyldes, at der ved et badeværelse med et gulvareal på mindre end 3,25 kvadratmeter gælder nogle konkrete krav om vådrumssikring, som betyder, at der skal være fliser på alle overflader op til en minimumshøjde på 230 centimeter efter dagens standard. Ønsker man derfor at optimere badeværelset i forbindelse med indflytningen, kan man med fordel gøre sig nogle ekstra overvejelser omkring flisevalget, så fokus bliver flyttet væk fra rummets størrelse, forklarer Thomas Schøsler Lindholm, der er butikschef hos flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnets Glostrup-afdeling, som i knap 60 år har rådgivet danskerne om fliser og indretning.
Vælg den rette flisestørrelse
Først og fremmest anbefaler Thomas Schøsler Lindholm, at man tænker over, hvilken flisestørrelse der egner sig bedst til badeværelset. Jo mindre fliser man vælger, jo flere linjer trækker man nemlig i rummet, og det kan være med til at forstærke følelsen af et lille rum.
– De mange linjer, som små fliser danner, kan være medvirkende til at skabe øget opmærksomhed på rummets størrelse i mindre badeværelser, hvor pladsen er knap. På de overflader, der tillader det, er det derfor ofte en god idé at tænke i større eller mere markante overflader. Men der er naturligvis også nogle fysiske forudsætninger, som gør, at det i mange små badeværelser ikke er muligt at vælge store fliser især på gulvene, forklarer Thomas Schøsler Lindholm.
Fliser med karakter
Derudover fremhæver han, at det er vigtigt at vælge nogle mere karakteristiske og udtryksfulde fliser, end hvad man måske normalt ville vælge til sin bolig:
– Mange bliver overraskede, når vi fraråder at vælge de traditionelle og neutrale grå og hvide fliser til det mindre badeværelse. I stedet anbefaler vi, at man vælger fliser med farver og mønstre, ligesom det også er en fordel at skabe kontraster for eksempel ved at male loftet i en markant farve. Det er med til at fjerne fokus fra rummets størrelse, forklarer Thomas Schøsler Lindholm og fortsætter:
– Egentlig er det ikke så vigtigt, om man skaber et spændende udtryk via farver eller mønstre. Faktisk kan det gøres meget simpelt ved for eksempel at vælge fliser med et marmorudtryk, da det også har et tilstrækkeligt blikfang. Derudover bør man også inddrage armaturer og håndklæder som en aktiv del af indretningen og således sørge for, at hver detalje bidrager til, at man går ind i rummet og får en oplevelse.
Skab luft
Sidst, men ikke mindst, fremhæver Thomas Schøsler Lindholm, at det også er en god idé at skabe så meget luft i rummet som muligt. Det gælder især omkring rummets gulv:
– Foruden fliserne kan man også sikre sig, at rummets toilet bidrager til en større rumfornemmelse. Her er et væghængt toilet en fordel, da det giver mere luft i rummet. Helt generelt er det også en fordel at indrette med spejle og samtidig løfte så mange ting op fra gulvet som muligt, så også rengøringen lettes, slutter han.