Af Redaktionen   Foto: Peter Langwithz Smith

Regeringen vil søge at få hastebehandlet lovindgreb, der skal afslutte sygeplejerskernes strejke

Regeringen har besluttet at afslutte sygeplejerskernes strejke ved et lovindgreb. Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Et lovindgreb skal altid gå gennem Folketinget. Ifølge Peter Hummelgaard vil lovforslaget blive fremsat torsdag med henblik på, at det kan træde i kraft lørdag.

Det kræver en dispensation fra ¾ af Folketinget at få lovforslaget hastebehandlet.

Lovforslaget vil følge det mæglingsforslag, som forligsmanden kom frem til, oplyser beskæftigelsesministeren.

Mæglingsforslaget blev i sin tid afvist af sygeplejerskernes medlemmer, og udløste dermed strejken der bliver mere og mere omfattende.

Regeringen begrunder behovet for et indgreb med, at sundhedsvæsnet ikke kan holde til, at en så stor andel af sygeplejerskerne strejker. Forsinkelserne i sundhedsvæsnet ophober sig til en stor pukkel, som det bliver vanskeligt at få indhentet.

– Lige nu der kører vores planlagte operationer på halv kraft, og det siger sig selv, at sundhedsvæsenet ikke kan fungere i så lang tid på halv kraft, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

– For hver uge konflikten får lov til at fortsætte, forlænger man puklen af behandlinger med 10 uger. Det påvirker 200.000 patienter, siger han.

Regeringen skal samle 135 mandater for at hastebehandle lovindgreb.

Regeringen har umiddelbart nok mandater til at hastebehandle et lovindgreb, der vil afslutte sygeplejerskernes strejke.

Både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har allerede meddelt, at de stemmer imod lovindgrebet. De langer samtidig alle tre hårdt ud mod regeringen.