Af Ebbe Salomonsen

Esbjerg Museums tilbud til byens skoler om at åbne byens største julekalender, lokkede 1.C og deres klasselærer til at besøge museet.

Kalenderen er fyldt med ting og sager fra gamle dage som alle sammen har noget at gøre med kager, konfekt, dufte, jul og traditioner.

1.C. fra Præstegårdsskolen var på besøg på Esbjerg Museum den 4. december, hvor de blev taget imod af Elzbieta som spurgte om der var nogen der havde fødselsdag i december, eller måske endda den 4 december. Ingen af børnene havde dog lige den dag, med et par havde i december.

Hun fortsatte med at fortælle om nisser som er nogle små størrelser og kunne hjælpe mennesker. I gamle dage var der mange der troede på nisser.

Derefter faldt snakken på bagværk og krydderier, for når det er ved at være jul bruges der krydderier der kommer i kager og bagværk, mange børn kunne nævne krydderier, som salt, sukker og kanel.

Med en skruetrækker åbnede de låge nr. 4, der indeholdt en pebermorter.

Elzbieta fortalte om den havde været brugt i Ribe af Fru Blom i forbindelse med slagtning. Pebermorteren blev brugt til at knuse peberkorn, i bunden af morteren var der en metal plade med små huller som de knuste korn kunne komme igennem.

På lågens inderside var der også en forklaring på at i tidligere tider blev de kraftige krydderrier blev kaldt peber – måske fordi der var ikke noget navn i det danske sprog for eksempel vis kanel.

I kogebog fra 1703 er der to opskrifter på peberkager. Den ene kaldes peberkage, og den er faktisk uden peber.

Elzbieta afsluttede besøget med en lille historie om en bondemand der havde en gård hvor der var en nisse som han sørgede for altid fik sin grød. Bondemanden var uheldig og blev nødt til at gå fra gården og flyttede til et andet sted, men nissen fulgte med fordi han var god ved ham.

Nissen fortalte ham at han havde glemt kisten der stod bagved skorstenen. Bondemanden syntes ikke han kunne han kunne hente kisten, han var jo flyttet. Men nissen blev ved, han kunne jo sige at han havde glemt den.

Bondemanden syntes at så kunne han godt gå til gården. Han forklarede at der stod en kiste bag skorstenen som han havde glemt, om det var muligt at få lov til at få den med sig. Gårdmanden havde ikke brug for kisten så det måtte han godt.

Da han kom hjem med kisten gik den i stykker og ud på gulvet faldt en masse penge, det viste sig at der var en dobbelt bund i kisten og derfor var der ingen der havde opdaget at der lå en formue i kisten.

Nu var det muligt for Bondemanden at købe gården tilbage og det gjorde han. Nisse fulgte med og han fik stadig sin grød, fordi den havde hjulpet bondemanden.

Ellie & Emelie på 7½ år var meget optaget af besøget og syntes det var spændende, de var ikke helt sikker på at de forstod det hele men julehistorien var god, og de syntes det var spændende at besøge Esbjerg Museum og måske kommer de igen enten med skolen eller sammen med andre.

[smartslider3 slider=”130″]