Af Redaktionen   Kilde: Tænk.dk og Samvirke

Selvom vi snart skal i gang med julebagningen, og det er måske netop der vores tanker ledes hen når vi nævner ordet natron.

Men i virkeligheden kan det hvide pulver på krydderihylden bruges til så mange andre praktiske husholdnings opgaver.

Natron er et naturligt produkt, der kan erstatte diverse giftige rengørings-midler og plejeprodukter, samtidig med at det er med til at skåner miljøet.

De fleste har prøvet at bruge natron eller natriumhydrogencarbonat til at få bagværk til at hæve, og mange tænker sikkert om det så ikke er det samme som bagepulver? Det er det ikke helt – natron udgør en bestanddel af bagepulver, men i bagepulver er der også tilsat både syre og stivelse. Natron i ren form danner bobler af CO2, når det opvarmes og kombineres med både syre og væske.

Så tag du bare det hvide pulver i brug før julebageriet. KomEsbjerg har samlet syv oplagte tips:

Vask frugt og grønt; For at rense frugt og grønt for rester af sprøjtemidler kan du blande tre spiseskeer natron i en skål med koldt vand. Læg grøntsager og frugt i blød i 10 minutter, og vask dem herefter som sædvanlig.

Brug det i maden; I stedet for sukker kan du tilsætte lidt natron til pasta sovse for at neutralisere syren. Laver du æggekage, bliver den let og luftig, hvis du tilsætter en knivspids natron, for hvert tredje æg du bruger.

Møre bøffer; Natron er basisk, og når du tilsætter det til kød, hæves pH-værdien på kødets overflade. Denne ændring er med til at nedbryde proteinbindingerne i kødet, og du får en mere mør struktur. Læg dit kød i en skål og drys derefter kødet med 1/2 tsk natron pr. 700 gram kød. Lad det trække i 15-20 minutter og skyl kødet godt, herefter kan du stege det. Du kan også lave en marinade af natron og koldt vand, du skal bruge 1/2 tsk pr. 1 liter vand. Lad kødet trække 15-20 minutter og skyl det herefter og steg som du plejer.

Mod dårlig ånde; Kom en teskefuld natron i et halvt glas vand, og skyl og gurgle munden grundigt et par gange. Den dårlige ånde vil være neutraliseret og ikke bare skjult, som hvis du brugte tyggegummi eller halspastiller.

Tandbørstning
Du kan bruge natron som middel til hvidere tænder og som et ufarligt alternativ til de skrappe kemiske blegemidler. Put en smule natron på tandbørsten og børst som normalt. Brug ikke natron mere end en gang om ugen, da det ellers kan skade dine tænders emalje.

Som tæppe- og møbelrens; Drys lidt natron på det beskidte tekstil, og lad det sidde nogle minutter. Herefter kan du støvsuge natron og den dårlige lugt væk. Dette tip kan også anvendes mod dårlige lugte i fx køleskabet eller badeværelset. Sæt en halv kop natron i det ildelugtende område, herefter vil lugten blive neutraliseret.

Til hvid tøjvask; Kom to spiseskeer natron i vaskemaskinen sammen med vaskepulver og hvidt vasketøj. Det vil hjælpe med at holde tøjet hvidt.