Af Sabina Schmidt

Miljøstyrelsen er i øjeblikket igang med at undersøge tandblegeproduktet SmileBright, efter at det er blevet afsløret, at produktet langt overskrider grænseværdien for stoffet hydrogenperoxid. Flere tandlæger advarer derfor imod at anvende produktet.

Det var den kendte radiovært Peter Falktoft der for nylig reklamerede for og anbefalede tandblegeproduktet SmileBright, der nu viser sig at indeholde hele 75 gange mere brintoverilte end den tilladte grænseværdi.

Det er DR´s Kontant der har afsløret at produktet langt fra lever op til lovgivningen.

Tandblegeprodukter i håndkøb må ikke indeholde mere end 0,1 procent brintoverilte (hydrogenperoxid).

Ifølge tandlæge og underviser på Tandlægehøjskolen på Aarhus Universitet Helle Hornhaver kan brugen af SmileBright føre til alvorlige skader på tænder og tandkød. – Det kan give ætsninger på tænderne og i tandkødet. Især hvis man udsætter tænder og tandkød for den her behandling så ofte, som producenten anbefaler, ssagde hun til “Kontant”.

Derfor har Miljøstyrelsen nu anmodet firmaet bag produktet om produkt-sammensætningsoplysninger og eksemplarer til analyse.

Grænseværdien for hydrogenperoxid i håndkøbstandblegemidler er 0,1 procent, og for tandblegemidler til professionel brug (hos tandlæger) maksimalt seks procent.

Det er den enkelte virksomheds ansvar at sikre, at kosmetiske produkter som fx. tandblegemidler lever op til lovgivningen.

Kosmetiske produkter og andre forbrugerprodukter godkendes ikke af myndighederne, inden de sælges.

Kun særligt farlige stoffer som f.eks. bekæmpelsesmidler (pesticider og biocider) er omfattet af en godkendelsesordning, oplyser Miljøstyrelsen.