Tekst og Foto: Ebbe Salomonsen

I to år har musikken været lukket inde på grund af corona. ”Made in Esbjerg” viste at der er liv i musikken.

Musikfestivalen ”Made in Esbjerg” har siden 2009 hyldet det lokale vækstlag og den esbjergensiske musikhistorie. Primus motor for festivalen er artisterne, frivillige, samarbejdspartnere, KONFUS & Tobakken. Alle disse er med til at gennemfører ”Made in Esbjerg” og det er de lokale kræfter der er de bærende.

Det er nu den anden festival i februar måned som KomEsbjerg deltager i og fra starten fredag aften var Ivan trådt til og leverede, nu var der plads til musikken hvor ”Brimheim” fortsatte festen med en flot musik som blev kvitteret fra publikum.  Endnu et afbud hvor Julia og Frederik trådte til med et stemningsfuldt indslag og med små historie om at komme tilbage til Esbjerg.

”Goss” indtog den store scene med en forrygende koncert og alle midler blev brugt på scenen med en meget aktiv optræden, gulvet blev lige pludseligt indtaget i et spring, hvor et meget stille indslag blev leveret med publikum omkring, og den meget aktive forsanger var nu blevet helt stille.

Det virkede godt og publikum var nu kommet i stemning til at få flere oplevelser, hvor ”The Awesome Welles” og ”Baby in vain” lukkede og slukkede.

Lørdag eftermiddag startede med klare og kontante meninger fra ”Sanganee” som har lettere ved at bruge rappen til at levere sine budskaber som handlede om hans opvækst i Esbjerg.  Baggrunden var at hans far var fra Indien og hans mor var dansk.

Historien om de arabiske breve:  Da han skulle starte i skole, modtog familien et brev fra Esbjerg Kommune hvor sproget var på arabisk hvilket gav flere forviklinger. Det var ikke nok med et brev, men der kom et brev mere på arabisk. Esbjerg Kommune havde ikke lært noget.

Han fortalte at han havde oplevet det samme ting som mange andre med et anderledes navn, hudfarve og hvor forældre ikke er danske.  Det er nu en del af indholdet i havs tekster, han beskriver også uretfærdigheder og udnyttelse af mennesker og miljøet og dermed nogle klar politiske tekster. Han er nu en del af et fantastisk miljø af rapper som er en del af Esbjergs undergrund og en del af ”Made in Esbjerg”.

”Emil Bror” går på den store scene og levere en flot koncert hvorefter ”Morathon Monks” fulgte op med en forrygende koncert, hvor de viste hvad instrumenter kan bruges til og kan frembringe af lydoplevelser. ”Llnn” fulgte godt op på at nu skulle der noget mere gang i musikken og det leverede de i den grad og publikum tog godt imod.  ”På Trods” leverede en musikoplevelse af at rappen også kan bruges til at fortælle historie og kærlighed og smerte, også de er en del af rapmiljøet i Esbjerg.

”Prisma” trådte ind på den store scene med to piger i front, og de kunne de den grad levere musik og havde en flot optræden. ”Eyes” og ”Møl” sluttede lørdag aften af med med aktiv optræden.

Hvordan ser musikmiljøet ud i Esbjerg? var spørgsmålet til Sebastian som er musik, tilrettelægger på Tobakken. Han ville ikke blive overrasket over hvis de to års nedlukning ville betyde at der ville komme nye ting frem og som den frustration som musiklivet havde været underlagt ville måske eksplodere i løbet af året.

Tobakken er stedet hvor det er muligt at få afprøvet tingene og der er et godt samarbejde med en række arrangører i løbet af året f.eks. Folk og Fæstival, Fuzz Festival, Esbjerg Festuge mv.

Esbjerg kan nu glæde sin over at musikken er frigivet og så glæde sig til nye oplevelser.