Af Redaktionen

60 år Jørgen Thorup er den danske musikbranches ukuelige overlever!

Jørgen Thorup tilbragte 15 intense år som medlem af Shu-bi-dua. Livet som heftigt turnerende musiker bød på mange fester og fristelser, men han nåede at sige stop, inden det gik lige så galt for Thorup, som det gik mange af hans venner og kolleger. Før, under og efter tiden i Shu-bi-dua har han medvirket i en lang række projekter med makkeren Michael Hardinger. Desuden har han så vidt udsendt foreløbigt tre soloalbums. Det fjerde, Human Stars, udkommer på hans fødselsdag – som en 60-årsgave fra Thorup til sig selv.

Han kom til verden som en vaskeægte københavner i 1960. Seks årtier senere bor Jørgen Thorup stadig i den danske hovedstad – og nærmere betegnet på Østerbro sammen med sin kone Kirsa og sønnen Sofus, som kom til verden i 2003. I dag kalder Thorup familien for sin ”redningskrans”, fordi tilværelsen som ægtefælle og far reddede ham fra et tiltagende hårdt musikerliv.

Det hele begyndte tilbage i 1970’erne med et skoleband, der udviklede sig til gruppen V6, som udgav to plader i de tidlige 80’ere. Thorup opnåede også en førsteplads på hitlisten i Portugal med bandet 1st Avenue. Desuden har han deltaget i Melodi Grand Prix hele tre gange.

De vilde år med Shu-bi-dua
I 1985 blev Thorup så medlem af Shu-bi-dua som bandets keyboardspiller. De utallige koncerter blev akkompagneret af lige så utallige fester, som ofte fortsatte i studiet, hvor det næste album skulle indspilles.

Undervejs oplevede Thorup, hvordan mange af hans venner og kolleger i musikbranchen gik ned på grund af stofmisbrug, skilsmisser og sågar dødsfald.

Euforiserende stoffer var lettilgængelige, når man levede livet som heftigt turnerende musiker, men Thorup nåede selv at sige stop, inden det gik helt galt. Herefter blev han dedikeret modstander af romantiseringen af stoffer som en uundgåelig del af musikerlivet.

Nært samarbejde med Michael Hardinger
Han forlod det ekstremt populære band kort efter årtusindskiftet og udsendte i 2001 bogen Femten år med Shu-bi-dua, som blev en bestseller. Det skyldtes ikke mindst dens ærlige beskrivelser af både forsiden og bagsiden af, hvad det vil sige at være medlem af bandet – herunder de famøse interne stridigheder, der blandt andet førte til Michael Hardingers exit i 1997.

Netop Hardinger har Thorup haft et nært forhold til siden 80’erne, da de sammen startede pladeselskabet Full Moon Music. Foruden de mange år i Shu-bi-dua har de også optrådt i fællesskab under navnene Lørdagskyllingerne, Pistolen i ryggen, Hardinger/Thorup og Hardinger Band.

Sidstnævnte har siden 2014 været navnet på deres fælles og fortsat højaktive band, som blandt andet også tæller Shu-bi-duas bassist fra 1977 til 2011, Kim Daugaard.

Soloalbum som fødselsdagsgave til sig selv
Thorup har også et virke som solist, og på denne front debuterede han i 2004 med albummet Free Man. I 2007 udkom opfølgeren Kommer du med, og i 2011 udgav han sit tredje soloalbum Good Company for the Dog.

Som en 60-årsgave til sig selv udgiver han på sin fødselsdag den 2. oktober sit fjerde album, Human Stars, hvor et væld af Thorups musikalske venner medvirker – herunder Michael Hardinger, Billy Cross, Peter Busborg og Sascha Dupont.

Albummet har været undervejs i fem år, og sangene viser den hidtil mest modne udgave af Jørgen Thorup, der blandt andet bearbejder sin vilde fortid og sorgen over sin gode ven, der tog sit eget liv for otte år siden.

Ved siden af sin karriere som musiker er Thorup desuden formand for både Dansk Kunstnerråd og Spil Dansk samt næstformand for DPA. Endelig står han også bag sit eget musikalske teambuildingkoncept, A-Capella Teambuilding, som har styrket sammenholdet i virksomheder som Novo Nordisk, Danske Bank, TDC og DSB.