Af Redaktionen   Kilde BT

De kan høres over hele byen, de glade feststemte unge mennesker, der for nyligt er sprunget ud som studenter. Flere af dem har fået så hatten passer, og mange mere end det. Men den nyeste undersøgelse foretaget af Voxmeter blandt de unge studenter, viser at de ofte føler sig pressede til at drikke mere alkohol end de egentlig har lyst til.

53 procent af de 18 – 34 årige danskere der er blevet adspurgt i undersøgelsen svarer nemlig at de har følt sig presset til at drikke mere, end de havde lyst til.

Christian Bjerre, der er generalsekretær i Blå Kors Danmark, mener derfor, at der skal sættes mere fokus på, hvordan man kan hjælpe en sundere alkoholkultur frem, især blandt de unge.

-Når så mange unge har følt sig presset til at drikke mere, end de har lyst til, siger det jo også noget om, at der er mange, der ønsker en ændret kultur, hvilket vi også har set mange spørgeundersøgelser, der bekræfter, siger Christian Bjerre.

For Christian Bjerre handler det om at skabe en kultur, der tillader de unge at drikke, uden at udsætte sig for de risici der følger med den danske drukkultur.

-Danske unge er stadig med afstand de mest drikkende i hele Europa. Det er en kultur, der kan aflæses i sundhed, i ulykkes- og overgrebsstatistikker og i antallet af danskere, der senere i livet oplever problemer med alkoholmisbrug, siger Christian Bjerre.

Undersøgelsen viser desuden også, at over halvdelen af danskerne synes man bør hæve aldersgrænsen for alle typer alkohol til 18 år.

Ifølge Christian Bjerre er der dog flere indgreb, man med fordel kan tage i brug.

-Der er bred enighed om, at pris og tilgængelighed er nogle af de mest effektive håndtag at skrue på, hvis alkoholforbruget skal sænkes. Men derudover er der også behov for en stor indsats i samarbejde mellem sundhedsmyndigheder, politikere, skoler, institutioner, forældre, de unge og private aktører, så vi sammen kan skabe en ny festkultur i Danmark, siger Christian Bjerre.